KP: Protest završen mirno, okupljeno oko 1.500 lica
22/12/2022 15:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 172 |
|

Radio KIM, 22.12.2022. - Kosovska policija (KP) je demantovala, kako su naveli, objave pojedinih medija da je autobus sa Srbima iz Štrpca koji su krenuli na protest u Rudare vraćen, a da su kaženjeni svi oni koji nisu imali kosovske lične karte. Prema procenama policije, skupu u Zvečanu je prisustvovalo oko 1.500 lica.

Kako su naveli iz KP, autobus je zaustavljen „prilikom rutinske kontrole, ali su pojedini putnici odbili da ih nadležni organi legitimišu, te samovoljno nisu nastavili dalji put“.

„Kosovska policija ističe da je pravo na protest zakonsko pravo svakog građanina, a da su policijske obaveze poštovanje ljudskih prava i sloboda bez razlike“, navedeno je saopštenju.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je objavio na Tviteru da je KP zaustavila i vratila autobuse sa Srbima iz Štrpca i pritom pisala kazne svima koji nemaju kosovske lične karte.

„Usput patrole policije zaustavljaju ciljano vozila i uzimaju podatke putnika uz poruku ’budite dobri, ako bude problema, znaćemo ko je kriv’. Posle svih sloboda koje su nam ukinute, pokušavaju da nam ukinu i demokratsko pravo na miran protest“, naveo je Jevtić uz fotografiju „prekršajne odluke“ Kosovske policije napisane na albanskom jeziku.

 

 

 


Komentari posetilaca