KP:D.M. osumnjičen za ratni zločin i maltretiranje albanskih zatvorenika
21/06/2023 18:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 127 |
|

Medija centar, 21.06.2023. - Kosovska policija saopštila je da je Direkcija za istragu ratnih zločina (DIRZ), u saradnji i po ovlašćenju Specijalnog tužilaštva sprovela istragu u vezi sa zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu (1998-1999), te da su „istražno-operativnim kanalima dobili informacije da je osumnjičeni muškarac Srbin sa inicijalima D.M. učesnik u ovim zločinima“.

„Za istog, obezbeđeni su dokazi za postojanje osnovane sumnje da je u saučesništvu sa drugim pripadnicima, u periodu rata na Kosovu, u svojstvu službenih lica (čuvar zatvora) u Prištini i paralelno odvojeno od Prištine, tačnije u zatvoru Lipjan, na sistematski način, sumnja se da su vršili torture, fizičko i psihičko nasilje, zlostavljanje i nehumanog i po život opasnog maltretiranja albanskih zatvorenika“, navodi se u saopštenju.

u saopštenju se dodaje da je „kosovska policija danas u prepodnevnim satima na području Gračanice zaustavila i privela dotičnog osumnjičenog u policiju“.

„Nadležni službenici po ovlašćenju Specijalnog Tužilaštva Republike Kosova i naredbom sudije za prethodni postupak specijalnog odeljenja, izvršili su kontrolu u kući osumnjičenog, gde su kao materijalni dokazi oduzeti: jedno vatreno oružje-revolver tip `Zastava` kalibra 9 mm, 136 metaka kalibra 9k 1mm, vojni nož tipa SOG Speciality Knives, Taiwan metalna šipka, dokumenta, odluke, beleške i lični telefon itd“.

Uz konsultaciju sa nadležnim tužiocem Specijalnog tužilaštva, sa navedenim osumnjičenim je obavljen razgovor u prisustvu advokata kojeg je obezbedila porodica, zbog sumnje da je isti umešan u krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, zaključuju iz Policije Kosova.

 

 


Komentari posetilaca