Krađe u selu Pridvorica: Dođe mi da sve poklonim i odem
15/05/2019 10:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 659 |
|


CBS, KoSSev, 15.05.2019. - Meštani sela Pridvorica u opštini Leposavić često su na meti lopova. Osim što su poslednjih godina pretrpeli materijalnu štetu, sada sve više strahuju i za svoju bezbednost.

„Ujutru u sedam sati, kad sam ustao, krave nije bilo“, počinje svoju priču Radenko Vukojičić iz sela Pridvorica, u opštini Leposavić, na severu Kosova. Nakon što mu je ukradena krava, seosko domaćinstvo u kome živi je ostalo bez osnovnih izvora prihoda.

Krađa u porodici Vukojičić se desila početkom aprila 2019. godine, a iste noći ukradena je krava njegove komšinice Ivanke Milunović.

„Postoje tragovi iz naše štale gde je krava odvedena. Pod jednu šumicu gde niko ne može da ga vidi. Odakle njima to mesto tako skriveno, meni nije jasno“, kaže Ivanka Milunović.

U poslednje dve godine se, prema rečima meštana, u selu Pridvorica desilo na desetine krađa stoke, poljoprivrednih mašina i alata.

Prema podacima Kosovske policije, u opštini Leposavić se tokom 2017. godine desilo 36 krađa, od čega je 17 otkriveno. U 2018. godini je taj broj 37, a prema podacima policije, 17 je otkriveno.

„Moram reći, unakazilo me… Ja sam penzioner, ja drugo ne mogu da radim“, kaže Radenko Vukojičić koji sada ne može da prikupi sredstva kako bi obnovio svoje domaćinstvo.

Najčešći predmet krađa u Leposaviću su, prema podacima policije, šuma, stoka, akumulatori, novac u crkvama i kućama.

„Radila sam u Zastavi 20 godina, ovde sam došla kao povratnik 2013. Nisam uspela da se zaposlim, nikada nisam dobila posao. Ta mi je krava bila jedna plata, moja“, objašnjava za CBS Ivanka Milunović.

Osim što imaju materijalnu štetu, meštani ovog sela strahuju i za svoju bezbednost

„Dolazi mi u glavu, da sve ovo što imam, ne da prodam, nego da poklonim ljudima i da idem odavde. To da kupi niko neće – i ne sme da kupi“, gotovo kroz suze Radenko nam prenosi svoje strahove.

„Sutra će da mi uzme traktor, preksutra kola, kad je ovo ovako krenulo. I da ja idem negde privatno, privatno i gotovo – gde ću bar imati miran san“, dodaje.

„Kad su mi muž i sin u trećoj smeni, kako smem sama sad da spavam u kući? Bojim se da mi ne dođe u kuću da mi traži pare. Ja pare nemam da mu dam, on će da misli da ja imam pare i da dođe da me ubije neko za pare“, objašnjava Ivanka.

Prema podacima policije, u opštini Zubin Potok je za period od 2 godine (2017-2018) registrovano 16 slučajeva krađe i teške krađe, od toga je 7 slučajeva rasvetljeno.

“Na meti lopova najčešće su putnička vozila, poljoprivredne mašine, kao i stoka-krave”, navedeno je u odgovoru Kosovske policije na zahtev CBS-a o slučajevima krađa na severu Kosova.

U opštini Zvečan je u 2017. godini bilo 27 krivičnih dela teške krađe i krađe.

“Pet (5) krivičnih dela krađa novca, 5 krivičnih dela krađa vozila, 2 krivična dela krađa poljoprivrednih mašina, 2 krivična dela krađa šume, 1 krivično delo krađa stoke, a ostalih 12 krivičnih dela su – krađa po kućama raznovrsnog alata, garderobe, alkoholnog pića, sitnog nakita i prehrambenih proizvoda”, navedeno je u odgovoru policije.

Tokom 2018. godine je u ovoj opštini registrovano 26 krivičnih dela krađe i teške krađe.

U policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici je za isti period (2017-2018) registrovano 263 slučaja, od čega je 5 sa poznatim izvršiocima, a ostali sa NN počiniocima.

“Od 258 krivičnih dela sa NN izvršiocima, 105 je rešeno, te je procenat rasvetljavanja za navedena dela i  period – 40,69%”, navedeno je u odgovoru koji smo dobili od Kosovske policije.

 

 


Komentari posetilaca