Kramon: Važno je pokazati da su Srbi sastavni deo Kosova
04/03/2022 19:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 269 |
|

KoSSev, 04.03.2022. - U interesu je Evropske unije da se prava Srba na Kosovu poštuju i da nisu diskriminisani, jer su oni njegov sastavni deo, poručila je danas iz Severne Mitrovice Viola fon Kramon. Evropska izvestiteljka u razgovoru za KoSSev je odbacila pokušaj povlačenja paralele situacije u Ukrajini i Kosova. „Mislim da ne možemo da upoređujemo situacije u Moskvi i Beogradu. Bila sam jasna po tom pitanju“, kazala je ona.
Dva dana nakon dolaska na Kosovo, evropska izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon, danas je posetila i Severnu Mitrovicu, gde se sastala sa predstavnicima civilnog društva, ali ne i sa gradonačelnikom, uprkos pokušajima.
 
„Mislim da je važno pokazati da su kosovski Srbi sastavni deo Kosova. U našem interesu, u interesu EU i Evropskog Parlamenta je da vidimo da se njihova prava poštuju, da nisu diskriminisani u smislu pristupa infrastrukturi, uslugama, jezika i tako dalje“, kazala je fon Kramon.
 
Ona dodaje da je jedna od njenih ključnih poruka i ta da bi htela da vidi odlučniju srpsku zajednicu, koja će jasno govoriti o svojim ciljevima, ali i problemima.
 
„I naravno voleli bismo da vidimo samopouzdanog i odlučnog Srbina, odnosno srpsku populaciju. I želim od vas da čujem šta traže, da li Evropski Parlament može da im pruži veću podršku, šta su glavni problemi, glavni ciljevi i kako možemo da pomognemo njihovu bolju i potpuniju integraciju u strukture Kosova“.
 
Ne možemo da upoređujemo situacije u Moskvi i Beogradu
 
Komentarišući pojačanu retoriku iz Prištine, kojom se pravi paralela između Kosova i Ukrajine, dok se iznose oštre optužbe na račun Srbije, fon Kramon navodi da iako razume ljude u ovom području koji su se suočili sa ratom, kosovskim liderima je prenela da nije sva retorika „od pomoći“, te da je važno da obe strane budu odgovorne i da „nema provokacija“.
 
„Pobrinula sam se da budem razumljiva“, naglasila je fon Kramon.
 
„Razumem da su ljudi koji su se suočili sa ratom u ovom regionu ekstremno traumatizovano društvo i u potpunosti delim zabrinutost svih koji su živeli u ovim teškim vremenima i postoji stalan strah svih koji su bili i jesu u situaciji rata, da on može biti ponovljen. Sa druge strane, odbacila sam svakakve pokušaje povlačenja paralele između onoga što se dešava u Ukrajini i situacije ovde. Mislim da ne možemo ni da uporedimo situacije u Moskvi i Beogradu. Bila sam jasna po tom pitanju“.
 
Moja podrška rezoluciji ticala se osude invazije na Ukrajinu
 
Fon Kramon prisustvovala je juče izglasavanju rezolucije o Ukrajini u kosovskoj skupštini, što je potom i pozdravila.
 
Nije joj bilo poznato to da se veći deo teksta rezolucije ticao samog Kosova i serije optužbi na račun Srbije uz detaljno podsećanje na cifre o ratnim zločinima, odnosno, kako se predstavlja „genocida koji je 1999. počinila Srbija“, a koja, kako tvrde u Prištini, godinama nakon toga ni za šta nije sankcionisana.
 
Ona je objasnila da se njena podrška ticala osude invazije na Ukrajinu i saosećanju sa ukrajinskim narodom, koje je poslato sa Kosova.
 
„Ne, nisam imala uvid u rezoluciju, to nije moja rezolucija, nisam je pisala, ni potpisala, to nije nešto za šta se mogu smatrati ja odgovornom. Ali u pravu ste, nisam pročitala tekst. Moja poenta je bila zapravo da treba da postoji mogućnost izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom i smatram da svako ko vidi svoj interes u EU, situacija u Ukrajini treba da mu bude bitna“, kazala je.
 
„I ja koja sam radila tamo od ’96 stvarno patim, moji prijatelji umiru, dobijam sos pozive, pod velikim sam pritiskom i moje je viđenje da su svi, makar i simbolični akti solidarnosti sa narodom Ukrajine dobri“, naglasila je fon Kramon.
 
Vlade odgovorne da tačno informišu javnost
 
Na kraju razgovora fon Kramon je prokomentarisala pojačanu propagandu i prisustvo neproverenih i lažnih vesti, ponovo pozivajući vlade na odgovornost, kada se objavljuju informacije.
 
„Lažne vesti su veoma opasne, za sve strane. Postoji određena odgovornost vlada, koje treba da imaju poseban interes u dostavljanju čistih i pravih podataka narodu“, istakla je evropska izvestiteljka.

Komentari posetilaca