Krasnići: Kompletno kosovsko društvo zakazalo kad su u pitanju Srbi
21/02/2022 15:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 384 |
|


Medija centar Čaglavica, 21.02.2022. - Politički analitičar Miljazim Krasniću rekao je u emisiji Slobodno srpski da je glavni izazov Kosova u poslednjih 14 godina, od kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, dijalog sa Srbijom. On smatra da bi što pre trebalo pronaći konačno i održivo rešenje koje bi otvorilo put za nove korake u procesu evropskih integracija Kosova i Srbije.

„To bi trebalo da se uradi brže i odlučnije. Gospodin Kurti je u velikim nedoumicama možda i zbog iskustva koje mu nedostaje ili zbog toga što je dok je bio u opoziciji imao jednu tvrdu retoriku da ništa ne priznaje i tako dalje. Mislim da je on ( Kurti ) u jednom tranzicionom procesu i da će morati da shvati da treba ići mnogo odlučnije i brže u tom pronalaženju jednog rešenja, jer bez toga ostaćemo izolovani i ostaćemo sa mnogim problemima“.

Krasnići navodi da je Aljbin Kurti na neki način „imao veliku sreću jer u poslednjih godinu dana koliko je na vlasti, dijalog Kosova i Srbije nije bio prioritet ni Brisela ni Vašingtona“.

„Zato što je tamo bila tranzicija vlasti u Vašingtonu, sada se očekuju izbori u Srbiju, aprila i predsednički izbori u Francuskoj, ali od maja mislim da će biti strahovit pritisak i na gospodina Kurtija, najverovatnije i na gospodina Vučića, da se krene ka nekom dijalogu koji će da pronađe neko rešenje. I u tom smislu gospodin Kurti će morati da shvati da je to prioritet,  jer nema ni vizne liberalizacije, nema ni stranih investicija, nema normalnosti ni u međuetničkim odnosima dok se ne nađe takvo održivo rešenje koje bi otvorilo put za integracije”.

Krasnići navodi da nije iznenađen što premijer Kosova Aljbin Kurti još uvek nije ispunio svoja višegodišnja obećanja da će pokrenuti unutrašnji dijalog sa Srbima na Kosovu.

„Dok je bio u opoziciji on je rekao svašta. Rekao je da će se ujediniti sa Albanijom, med i mleko da će da teče na Kosovu, i ljudi su ga zapravo zbog toga i masovno glasali na Kosovu, ali posle kad je ušao, tu je već ušao u neke okvire iz kojih zaista ne vidim da ima volju da izlađe. Ovo bi bilo strateški interes i kosovske Vlade i njegove lično, da otvori taj dijalog, da razgovara sa ljudima i da zna konkretne probleme”.

Krasnići navodi i da je kompletno kosovsko društvo zakazalo kad je odnos prema Srbima na Kosovu u pitanju.

„Poslednjih deset godina zaista nismo uspeli kao društvo da budemo na nivou našeg zadatka, da stvorimo jednu generoznu ponudu za kosovske Srbe. Tu smo ja mislim propali, i civilno društvo, i intelektualci i mediji ako hoćete, a ne samo političari. Često sam govorio, recimo da na Radio televiziji Kosova u glavnim vestima, skoro nikad ne možete da nađete jednu priču za neki problem Srba na Kosovu, a to je nije samo medijski promašaj, to je moralni promašaj, to je politički promašaj, jer kao što imaju probleme albanski seljaci, recimo sa subvencijama, iste imaju i srpski seljaci. Tako da u tom smislu ni mi kao intelektualci nismo bili na nivou tog moralnog intelektualnog zadatka da pronađemo načine”, rekao je Miljazim Krasnići u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca