KUD “Minatori” u Kišnici dve decenije predstavlja albansku kulturu širom sveta
25/01/2024 10:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 135 |
|


New press, 25.01.2024. - Kulturno umetničko društvo “Minatori” u Kišnici ove godine obeležava dve decenije postojanja. Ima oko 100 članova koji su na mnogim manifestacijama i turnejama po svetu osvajali brojne medalje i nagrade.  Ovo jedino kulturno umetničko društvo na teritoriji opštine Gračanica koje kroz svoje aktivnosti neguje albansku kulturu i običaje osnovao je Skender Tači.

“Mi smo krenuli sa radom 2004. godine. Tada smo smo okupili oko stotinu dece  različitih godina i taj rad nastavljamo i danas. Ova godina je već dvadeseta godina kako radimo kao umetničko društvo u Kišnici”, rekao je Tači. 

Članovi su kaže uglavnom deca i mladi od 7 do 18 godina.

“Jedno vreme, odnosno 10 prvih godina smo imali komplet i orkestar svoj i više grupa, ali kako su deca rasla odlaze nekim drugim putem. Na Kosovo ne možeš da živiš ako igraš folklore i ako si u nekom ansamblu. Treba ti plata. Kad napuniš 20 godina moraš da se snalaziš i da radiš, studiraš. Čim završe škole deca kreću na fakultete, na posao i ne mogu da daju veliki doprinos. Mi se trudimo da taj uzrast pratimo da oni tokom školovanja saznaju i nauče nešto novo o svojoj kulturi”, naveo je on.

Skender Tači je u ovom poslu od 1993. godine. Bio je igrač u nekoliko ansambala gde je stekao bogato iskustvo u oblasti umetnosti i kulture. 

“Za ove igre koje se igraju ove i koje mi igramo ne morate biti koreograf sa fakulteta, jer su to izvorne igre koje dolaze, kako bi se reklo, iz duše, odnosno iz naroda, spontano. Imao sam priliku da radim u tri, četiri ansambla sam, u jednom trenutku, jer sam bio asistent i koreograf”.

Kulturno-umetničko društvo „Minatori“ dodaje Tači već godinama beleži brojne zapažene rezulate na nastupima i značajnim festivalima i manifestacijama, kako domaćeg tako i međunarodnog karaktera, gde pored lepote i bogatstva kulturne riznice svoje zajednice prezentuje i otvorenost za saradnju.

“Mi idemo na svaki mogući festival na Kosovu. Znači, postoje različiti festivali na koje idemo, sarađujemo sa njima. Bukvalno, zajedno se predstavljamo sa njima. Prošle godine smo imali priliku da sa jednim vrlo dobrim timom napravimo albansku grupu, predstavljamo Kosovo u Albaniji, na najvećem festivalu. Spremali smo se mesec, mesec i po. Birali smo najbpolje pesme i igre i igrali smo pola sata. To je toliko važno da sam ja oduvek sanjao da igram na toj sceni, međutim dobio sam tu čast da predstavljam svoje igrače i to je meni veliki uspeh i kraj što bi se reklo, jer da spremiš komplet ekipu, da ih vodiš i ostvariš uspeh to je za mene bio kraj”.

Kaže da je u ovih 20 godina rada bilo i dosta poteškoća u funkcionisanju kulturno umetničkog društva. Jedan od glavnih izazova odnosi se na finansijske poteškoće.

“Nedostatak finansijskih sredstava da bismo mogli da putujemo na različite festivale, što je potreba dece. S druge strane, ni opština ni Ministarstvo kulture nisu u stanju da to podrže stalno, odnosno svaki naš nastup, jer nismo samo mi u ovoj opštini ili na Kosovo koji radimo. Oni moraju da vode računa da za svaku grupu otprilike pokrivaju te troškove. Ono što je nekako bio naš najveći problem je prevoz jer nemamo svoj”, rekao je Skender Tači.

Takođe jedan od problema godinama je bio i što građani Kosova nisu mogli da putuju bez vize, zbog čega je ovo kulturno umetničko društvo propustilo brojne prilike da se predstavi širom sveta, ali i usavršava.

“Ova godina je za nas, baš super godina jer se desilo da se vize već ukidaju, nećemo imati problema za neke grupe koje dolaze na Kosovo, nećemo imati ni mi bilo kakvih problema da izađemo putujemo u Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, svuda. Jer, najveći problem je bio za nas vize. Znači, koliko platite vize, toliko možete platiti i prevoz. Bukvalno. Prevoz i vize su koštali oko pet hiljada, pa čime mi posle više sa kojim parama da idemo negde?”.

Ono što je najveći uspeh i na šta je Skender Tači, kao osnivač kulturno umetničkog društva Minatori najponosniji je kaže osnivanje Međunarodnog festivala dece koji se već 10 godina održava u Kišnici.  Domaćin događaja je upravo KUD “Minatori”, a glavni donator Opština Gračanica.

Ovaj festival, navodi on, okuplja brojna kulturno umetnička društva širom Kosova, ali i regiona.

“Prošle godine smo imali čast da nam dođu mnoge grupe sa Balkana, bila su deca iz Ukrajine njih 33. Perfektna grupa, profesionalci. Na četiri festivala su osvojili prvo mesto. Onda bila nam je i grupa iz Rumunije, Bugarske, dve grupe iz ALbanije, tri iz Makedonije iz Crne Gore i 10 grupa sa Kosova. Prošle godine smo imali defile u samom selu u Kišnici, odozgo do dole, čitavom dužinom sela. Imali smo goste iz opštine, iz Vlade Kosova, poslanici, mnogo ljudi koji su pratili jer je bilo zanimljivo da u jednom malom selu, jednoj opštini ima toliko dece. Imali smo oko 250 dece i 150 grupa koji nisu sa Kosova. Dakle, ukupno oko 400 dece je bilo u Kišnici. Što se mene tiče, ako može da se kaže da je neki čovek koji je imao neki san i ostvario ga to je onda to, da se to uradi tako veliko u jednoj maloj opštini, malom selu”, naveo je on.

Tači ističe da postoji saradnja i sa pojedinim srpskim kulturno umetničkim društvima.

“Deset godina imamo predstavljanje u Draču sa jednom srpskom grupom iz Berivojca. Deset godina u isto vreme smo mi Albanci iz Gračanice i Srbi iz Kamenice dajemo doprinos umetnosti i kulturi. Ja sam imao čast da idem sa tom grupom, jer je to dobra grupa i kad imaš dobre grupe oko tebe  i kod tebe postoji taj motiv da radiš i da budeš profesionalac i mogu da kažem da smo bili “jači od Brazila” i svih grupa koje su dolazile u Drač”.

Međutim dodaje da postoji nerazumevanje donatora za takve vidove saradnje, a koji iziskuju finansijsku podršku, te poručuje da je potrebno da Vlada, ali i međunaordni donatori izdvajaju više sredstava za podršku kulturno umetničkim organizacijama i društvima.

“Znači znaš šta znači kad se u jednoj opštni gde su u većini Srbi podrži albanska zajednica, a s druge strane u jednoj opštini gde su većina Albanci se podrži srpska zajednica. To je bila super ideja, ali eto nije prošla”, kaže Skender Tači.

Novinarka: Zašto je još važno da jedna zajednica ima svoje kulturno društvo i uopšte instituciju kulture, zbog čega je to važno za zajedicu?

“Meni se čini kao da me pitate zašto čovek mora da ima srce. Zato što mora da traje to, mora da se sačuva kultura svih zajednica koje žive na Kosovu, ne samo u Gračanici, već širom Kosova, jer to je tradicije. Kroz to se sećamo ko smo, odakle smo došli, gde smo bili, i gde ćemo na kraju završiti”, naveo je Tači.

Tači ističe da opština Gračanica u velikoj meri finansijski pomaže održivost i razvoj ovog kulutrno umetničkog društva, koje je smešteno u Domu kulture u Kišnici. Dom kulture je trenutno u fazi renoviranja, a delom se renovira takođe uz pomoć opštine Gračanica.  Uskoro će, dodaje Skender Tači, meštani Kišnice dobiti svoju instituciju kulture, novu i modernu.


Komentari posetilaca