Kultura u doba korone
24/03/2020 20:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 881 |
|

Čaglavica, 24.03.2020. Dom kulture “Gračanica” je povodom uvođenja vandrednog stanja i ograničenog kretanja zbog koronavirusa  napravio program kulturnih sadržaja za pet dana u nedelji pod nazivom “Kultura u doba Korone”. Današnji dan posvećen je likovnom programu.  

Umetnici, ljubitelji slikarstva i svi zainteresovani izložbu slika “Jesen u Prizrenu” mogu pogledati  na  Fejsbuk stranici  - Dom kulture Gračanica.

"Peta Likovna kolonija “Jesen u Prizrenu” je umetnički i stvaralački odgovor na martovski Pogrom 2004. godine.  Ona pripada retkim manifestacijama koje na takav način, na mestima sukoba i razaranja svedoče umetnost i obnovu života. Umetnici iz Srbije i Crne Gore koji sedam dana stvaraju u kompleksu Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, suočeni su sa posledicama razaranja i obnove, monaškim načinom života i sopstvenim doživljajem nasleđenog i kreativnog. Iz Arhangela, kao iz svog umetničkog središta, slikari proučavaju, mnogi po prvi put vide, Bogorodicu Ljevišku, crkvu Svetog Đorđa, crkvu Svetog Spasa, Prizrensku bogosloviju, zatim Manastir Visoki Dečani, Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu", poručio je direktor likovne Galerije Nebojša Jevtić.

Na koloniji su učestvovali: Miroslav Živković, Milijana Vujović, Svetislav Slavković Kajzer, Goran Jovanović, Svetislav Ludoški, Biljana Novković i Mirjana Novković.

Za sutra (sreda, 25.mart.2020.) predvidjene su pozorišne predstave, namenjene prvenstveno deci, a igraće se bez publike ili će iz arhive Doma kulture biti prezentovani snimci predstava AP „Janićije Popović“ koje su izvođene u Osojanu, Orahovcu, Velikoj Hoči, Kosovskom Pomoravlju...

 


Komentari posetilaca