Kurti: Biće to težak proces, ali ratni zločini će biti dokumentovani i rešeni
07/12/2023 21:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 75 |
|

Medija centar Čaglavica - U Vladi Kosova danas je održan prvi sastanak predstavnika novoosnovanog Instituta za istraživanje i dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i predstavnika institucija i drugih organizacija. Tom prilikom premijer Kosova Aljbin Kurti je istakao da žrtve rata zaslužuju pravdu i rehabilitaciju i da je “veoma važno stvaranje kolektivnog pamćenja koje će služiti budućim generacijama”.

„Niko ne sme i ne može da tvrdi da ćemo lako da rešimo sve probleme koji su nastajali 24 godine, biće veoma teško, ljudi su umorni, žrtve su izgubile veru u sistem, generacije umiru svaki dan i tako se gubi primarno sećanje na rat. Gubljenje sećanja je velika opasnost koja nam preti, koju ne smemo da dozvolimo da se desi, moramo se pobrinuti da uradimo najbolje što možemo da rešimo ono što se desilo tokom poslednjeg rata na Kosovu. Imamo više od 13 hiljada ubijenih, hiljade silovanih”,  rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će novosnovani Institut za istraživanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu uskoro početi sa radom, te dodao da će on imati svoju budžetsku liniju i stručnjaka iz ove oblasti.

„Institut nije osnovan bez operativne strategije, osnovan je zakonom i ima svoju budžetsku liniju, ima i imaće stručnjake iz te oblasti, biće u koordinaciji sa drugim institutima u regionu i sa međunarodnim eksprertima“,  rekao je između ostalog Kurti.

Podsetimo, Skupština Kosova je u julu ove godine u drugom čitanju usvojila Nacrt zakona o Institut za istraživanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, a na sednici vlade je u novembru ove godine imenovan izvršni  direktora Instituta Atdhe Hetemi. Hetemi je rekao da je misija Instituta prikupljanje, arhiviranje, istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina.

„Institut je osnovan u skladu sa zakonom i ima za zadatak prikupljanje, arhiviranje, istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu“, rekao je on.

„Biće osigurano da ratni zločini na Kosovu ne ostanu nedokumentovani. Institut se sastoji od dva odeljenja, odeljenja za dokumentaciju i odeljenja za istraživanje“, naveo je Hetemi.

Na ovom događaju koji je odražan u zgradi Vlade Kosova nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik uz obrazloženje službenika Vlade da su  “zaboravili da jave prevodiocima”.

 

 


Komentari posetilaca