Kurti: Bio sam spreman da potpišem, Srbija odbila
28/02/2023 10:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 247 |
|

Koha, RTK, 28.02.2023. - Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je bio spreman danas da potpiše sporazum u Briselu, ali da je srpska strana to odbila.

„Danas smo imali pozitivan i konstruktivan sastanak u Briselu. Ovaj sastanak je bio potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv. Već sam rekao da je to dobra baza i dobra platforma za unapređenje. Sada je faza implementacije. Biće leteće diplomatije i sledećeg sastanka na visokom nivou sredinom sledećeg meseca. Zahvaljujem g. Borela i g. Lajčaka za posao koji su do sada uradili i verujem da smo na dobrom i uzastopnom putu ka normalizaciji odnosa za dobro evropsko susedstvo“, naglasio je Kurti.

U obraćanju medijima posle sastanka u Briselu, Kurti je kao gubitak ocenio to što danas ništa nije potpisano u vezi sa dogovorenim.

„Za Asocijaciju je član deset poslednja rečenica poslednjeg člana. Zato sam i odgovorio. Vreme je da ne dajem dominantna tumačenja baš u trenutku kada tekst mogu da čitaju svi. To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali premijer Kosova i licer Srbije. U Berlinu smo potpisali tri sporazuma i četiri premijera Zapadnog Balkana. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano i da smo se dogovorili. Sporazum je trebalo da bude potpisan, to je uradila srpska strana, iako je pristala“, rekao je on.

 

 


Komentari posetilaca