Kurti: Budžet opština za narednu godinu 742 milona evra
15/05/2023 17:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 217 |
|

AJ, RTK, 15.05.2023. - Premijer Kosova Aljbin Kurti i članovi njegovog kabineta održali su sastanak se sa predsednicima opština na Kosovu. Sastanku su prisutvovali novoizabrani gradonačelnici četri opštine sa srpskom većinom na severu.

Koordinacioni sastanci između centralnog i lokalnog nivoa su sastanci na kojima ima najviše predstavnika građana, te su stoga teme koje se obrađuju najkorisnije i usmerene su na poboljšanje života građana, rekao je Kurti.

Jedna od tema sastanka bio je budžetu kosovskih opština za narednu godinu.

"Opšti opštinski budžet za narednu godinu dostiže vrednost od 742 miliona evra, što je skoro 200 miliona evra više budžeta za opštine u vreme ove vlasti nego prethodne. Što znači da lokalna vlast ima pažnju centralnog nivoa, ali i finansije koje čekaju da se realizuju kroz saradnju svih nas", rekao je Kurti na sastanku sa predsednicima opština.

Premije Kosova podsetio je i da je Komisija za grantove odobrila opštinama projekte za period 2024-2026 godine.

"Pored saradnje u oblasti životne sredine, u okviru „Povelje zelene i održive opštine“ i energetske efikasnosti, u okviru paketa od 75 miliona evra za suočavanje sa energetskom krizom, želim da istaknem kandidaturu naše zemlje za organizaciju Mediteranskih igara 2030. godine. Ovakav događaj, osim što je dobra prilika za unapređenje javne infrastrukture, predstavlja idealnu platformu za afirmaciju naše države u međunarodnoj areni. Iz tog razloga, Mediteranske igre nisu samo projekat sportskog sektora. Na njih treba gledati kao na državni razvojni projekat i mobilnost naše omladine" istako je premijer Aljbin Kurti na sastanku sa predsednicima opština na Kosovu.

On je naveo da koncept organizovanja ovih igara na Kosovu predviđa proširenje organizacije na celoj teritoriji Kosova, uključujući investicije i mobilizaciju u mnogim opštinama, sa posebnim naglaskom na sedam najvećih opština.

Kurti je najavio da će koordinacioni tim za kandidaturu Kosova, ovih dana predsednike opština obavestiti više o konceptu kandidature i drugim detaljima vezanim za projekat organizovanja Mediteranskih igara 2030. godine.

 

 


Komentari posetilaca