Kurti: Došlo je vreme da EU promeni svoj pristup prema Zapadnom Balkanu
12/05/2023 14:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 232 |
|

Medija centar Čaglavica, 12.05.2023. - Vreme je da Evropska unija promeni pristup prema Zapadnom Balkanu rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji pod nazivom “Inicijativa balkanskih dijaloga”, koju je organizovala Grupa za istraživanje balkanske politike (BPRG). Konferenciji je prisustvovao i ambasador Norveške na Kosovu Jens Erik Grondahl, kao i brojni predstavnici domaćih i regionalnih organizacija i instutucija.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Kosovo u procesu dijaloga Beograda i Prištine konstruktivna i kreativna strana, dodajući da bi želeo da se taj proces ubrza, ali i da se postignuti dogovori sprovedu.

„Ulažemo u napore da steknemo poverenje među partnerima. Sve zemlje imaju pravo da idu evropskim putem. Želeli bismo da ubrzamo dijalog i primenimo do sada postignute dogovore. Treba pomenuti sav posao koji su uradili Priština i Beograd, sve su to glavne komponente za postizanje stabilnosti. Sastanak 2. maja u Briselu je završen pozitivno, gde smo se složili oko sporazuma o nestalim licima, pozabavili smo se ovim pitanjem hitno jer su porodice predugo čekale” rekao je Kurti.

Kurti je naveo  i da “Kosovo čini prave korake na svom putu ka Evropskoj uniji“.

“Došlo je vreme da Evropska unija promeni svoj pristup prema regionu. Fondovi Evroske unije moraju biti povezani sa evropskim vrednostima. Kada je reč o regionalnoj saradnji, ratifikovali smo tri sporazuma iz Berlinskog procesa”, naveo je Kurti.

Konferenciji “Inicijativa balkanskih dijaloga” prisustvovao je i norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grondahl. On je rekao da Vlada Norveške podržava diplomatske inicijative u rešavanju sporova, kao što je to slučaj i između Kosova i Srbije.

 “Današnji sastanak je pravovremen za dijalog i diplomatiju na putu ka normalizaciji i stabilnosti. Regionalna integracija intezivira konačni dijalog za stabilizaciju, normalizaciju i regionalnu integraciju. A regionalna intgracija može da intenzivira taj put. Region se približava Evropskoj uniji i NATO-u i sve je bliži većoj povezanosti i slobodi kretanja za sve”, rekao je ambassador Norveške na Kosovu.

Prema agendi organizatora događaja današnja  konferencija bila podeljena u tri panela – “Od Prespe do Ohrida: Šta je sledeće?”, “EU i zapadni Balkan: bezbednost, regionalna saradnja i integracija” i  “Energetska bezbednost na Zapadnom Balkanu: Izazovi i mogućnosti”. Nakon uvodnih govora Kurtija i norveškog ambasadora konferecnija je  nastavljena iza zatvorenih vrata. Konferenciju “Inicijativa balkanskih dijaloga” organizovala je Grupa za istraživanje balkanske politike uz podršku Ambasade Norveške na Kosovu i Fondacije za otvoreno društvo. 

 

 


Komentari posetilaca