Kurti: Kosovo ne zavisi od priznanja Srbije
25/02/2022 18:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 252 |
|

RTV KIM, N1, 25.02.2022. - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo ne zavisi od priznanja Srbije i da nikad nije bilo u boljoj poziciji.

„Dokazali smo da ne samo da je Kosovo uspešno, već i ne zavisi od priznanja Srbije. Nismo proglasili nezavisnost da bi Srbija zamenila u zavisnosti od njenog priznanja. Država Kosovo i njen narod opredeljeni su za evropski i evroatlantski put“, rekao je Kurti na sednici Skupštine Kosova, na kojoj je na dnevnom redu dijalog sa Srbijom.

Prema njegovoj oceni, pozicija Kosova u odnosu na Srbiju nikada nije bila povoljnija nego sada.

"Imate skoro godinu dana bez ikakvih ustupaka. Od početka dijaloga 2011. godine, nije bilo godina bez ustupaka i kompromisa, a prošla godina je godina u kojoj smo imali 9,9 odsto privrednog rasta, imali smo borbu protiv korupcije, dobro upravljanje pandemijom, u vrhu smo na Balkanu i uprkos problemima sa Srbijom", rekao je Kurti.

On je dodao da Kosovo nije bez problema, na unutrašnjem planu ima korupciju, a na spoljnom planu ima nepriznanje od strane Srbije.

Kurti i dodao da priznanje od strane Srbije nije na kraju, već "u samom centru" dijaloga.

"Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz jeseni 2010. kaže da je dijalog Kosova i Srbije dijalog o odnosu, a ne o našem statusu. Greškom se u desetogodišnjem dijalogu raspravljalo i o pitanju statusa. Ja ne vodim dijalog o tome", rekao je Kurti.

Citirao je i pismo predsednika SAD Džozefa Bajdena, koje je dobio u januaru ove godine, "da dijalog sa Srbijom nikada nije shvaćen ozbiljnije nego u Vladi Kurtija".

Sednica je nastavljena diskusijom u kojoj, zavisno od pripadnosti političkoj grupaciji, jedni hvale, a drugi napadaju Vladu zbog načina kako vodi dijalog.

 

 

 


Komentari posetilaca