Kurti: Kosovo primer demokratije u problematičnom reigonu
17/02/2023 11:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 225 |
|

Kim, 17.02.23023. - Svečanom sednicom Vlade Kosova, podizanjem zastave uz intoniranje himne i odavanjem počasti pred spomenikom nestalim licima u Prištini počelo je obeležavanje 15. godišnice (samo)proglašenja nezavisnosti. Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da su današnji dan želeli da započnu sednicom Vlade kako bi pokazali da rad i praznik moraju da idu jedno uz drugo.

„Nezavisnost je postignuta borbom i radom. Dobre ljude Kosova karakteriše rad i oni rade za sebe, svoje društvo, porodice, ovde i van zemlje gde su uslovi bolji i nagrađuju se za svoj rad. Na ovaj dan treba da podsetimo sebe da će kada dođe 20. godišnjica mladi imati razloga da i Kosovo odaberu za svoj profesionalni razvoj“, kazao je on.

On je dodao da je „Kosovo primer demokratije u problematičnom reigonu“ i obratio se građanima.

„Vi, građani, niste dozvolili i nećete dozvoliti da zloupotreba ostane nekažnjena. Vi zaslužujete najveću zahvalnost. Nezavisnost je rezultat vekovne istorije Kosova. Mi imamo dugu istoriju uspešnog suživota koju su oštetili oni koji su želeli da dominiraju i nadvladaju odlučivanje većine. Danas, Kosovo daje prava etničkim manjinama kao nigde u Evropi, manjine nigde ne uživaju prava kao kod nas“, kazao je kosovski premijer.

Kurti je dodao je da bi generacijama koje dolaze trebalo, između ostalog, ostaviti čistije i zelenije Kosovo, fukncionalno pravosuđe, modernu infrastrukturu i zdravstvo.

„Kosovo u kome vlada zakon, a ne čovek. Republika 15 godina, republika za ceo život“, zaključio je Kurti svoje obraćanje.

Proslavi 15. godišnjice nezavisnosti Kosova prisustvuje i predsednik Albanije Bajram Begaj.

Planirano je i odavanje počasti na grobu bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove, omaž na grobu aktiviste Adema Demaćija i u Memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“.

U 11.00 časova Skupština Kosova će održati svečanu sednicu, a sat kasnije počeće defile trupa Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije na glavnom trgu u Prištini.

Nešto posle 16.00 časova previđeno je paljenje 1.133 sveće ispred Narodnog pozorišta u Prištini u znak sećanja na decu poginulu u ratu.

Proslava če biti okončana velikim koncertom.

Centar Prištine i glavni trg okićeni su zastavama Kosova i Albanije, a na ulicama je primetno pojačano prisustvo policije.

 

 


Komentari posetilaca