Kurti: Kosovu je mesto u Savetu Evrope, ispunili smo zakonske uslove
21/07/2023 12:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 139 |
|

Kim, Ekonomia online, Kallxo, 21.07.2023. - Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministraka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc učestvovali su na prvom sastanku Koordinacione grupe za članstvo Kosova u Savetu Evrope. "Republici Kosovo je mesto u Savetu Evrope jer je izgrađena na evropskim vrednostima", kazao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da su dobro upravljanje i napredak utrli put da se Kosovo pridruži ovoj organizaciji.

"Republika Kosovo je izgrađena na vrednostima Saveta Evrope i prirodno ima mesto u ovoj organizaciji. Kao najstarija evropska organizacija, Savet Evrope, kao i naša zemlja, oličavaju najviše evropske vrednosti, poput ljudskih prava. Komitet ministara je 24. aprila odlučio u korist prijave Kosova, sada kada je proces došao u paralamentarnu skupštinu, možemo reći da počinje suštinska faza prijema u ovu organizaciju. Vlada će blisko sarađivati sa parlamentarnom skupštinom", kazao je on.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc istakla je da je Kosovo već trebalo da bude član Saveta Evrope, budući da je "najdemokratskija zemlja u regionu".

"Nadam se da ćemo zajedno dokazati koliko je brzo Kosovo spremno za članstvo. Prva faza daje nadu, videćemo kako će biti u budućnosti, sve će zavisiti od koordinacije ove grupe, zato želim da se u institucijama u kojima radite bore u ime Kosova da se procesi koji zavise od vaših institucija odvijaju što je brže moguće, jer će od toga zavisiti tempo kojim ćemo se pridružiti Savetu Evrope", navela je Gervala Švarc.

Mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku nisu imali prevod od samog početka sastanka Koordinacione grupe za članstvo Kosova u Savetu Evrope tako da nisu mogli da razumeju govor kosovskog premijera, zamenika ministra unutrašnjih poslova Krešnika Ahmetija, i deo govora ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale Švarc.

Nakon izlaganja Kurtija, Gervale i Ahmetija sastanak Koordinacione grupe je zatvoren za medije. 

 

 


Komentari posetilaca