Kurti: Mere od 100 miliona evra politika socijelane podrške
13/04/2022 11:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 273 |
|

RTK2, RTK, 13.04.2022. - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da mere vredne 100 miliona evra za građane nisu fiskalna i razvojna politika, već politika socijalne podrške porodicama.

"Mere podrške koje smo juče predstavili nisu fiskalna politika ili razvojna politika, niti nameravaju da zamene ove dve. To je socijalna politika- podrška građanima u izazovnom vremenu. Na ovaj način vršimo preraspodelu privrednog rasta od 10,53 odsto koji je postignut, između ostalog, zahvaljujući razvojnoj politici naše vlade. Kako napominju iz Međunarodnog monetarnog fonda, privredni rast u našoj zemlji stimulišu tri ključna faktora: uspešno upravljanje pandemijom kroz efikasnu kampanju vakcinacije, podrška dijaspore i implementacija Paketa za ekonomski preporod“, naglasio je Kurti na sednici Vlade.

Slične mere, rekao je šef vlade, preduzele su i evropske zemlje poput Francuske i Nemačke.

"Možemo da budemo prva Vlada Republike Kosovo, koja vrši takvu preraspodelu novca građanima kada im zatreba. Možda možemo da budemo jedna od retkih zemalja koja to radi. Ali, nismo jedini. Francuska je u oktobru prošle godine dodelila 100 evra radnicima u privatnom i javnom sektoru kao i penzionerima kao odgovor na rastuću inflaciju", rekao je Kurti.

Na današnjoj sednici Vlade odobrena je odluka za reviziju budžeta koji sada iznosi 2,9 milijardi evra.

 

 


Komentari posetilaca