Kurti: Stabilizovali smo snabdevanje strujom
27/12/2021 14:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 275 |
|

Kosova Press, RTV KIM, 27.12.2021. - Premijer Kosova Aljbin Kurti je saopštio da Vlada Kosova čini sve da se suoči sa energetskom krizom, da su uspeli da stabilizuju snabdevanje strujom i da su restrikcije skoro ukinute.

Premijer Kosova je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da su visoke uvozne cene posledica spoljnih faktora, dok je slabljenje kapaciteta posledica unutrašnjih uzroka.

"Ja i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli smo u redovnoj komunikaciji sa KEK-om, KOSTT-om i RUE. Uz povećanje likvidnosti i subvencionisanje uvoza, uspeli smo da stabilizujemo snabdevanje i restrikcije su skoro ukinute", naveo je on.

Kurti je ponovio da je Kosovo u energetskoj krizi i da će dok se blok B2 ne popravi, termoelektrane kraj Obilića će proizvoditi manje od 650 MW.

"S jedne strane, cena energije na berzi je porasla sedam puta: bila je oko 70 evra po MW/h u normalnim uslovima, dok je 21. decembra dostigla i 515 evra! S druge strane, čak ni polovina naše potrošnje nije pokrivena proizvodnjom: potražnja je dostigla istorijski vrhunac od 1,4 GW, dok u najboljem slučaju (dok ne popravimo blok B2 snage 255 MW) naše termoelektrane ne proizvode ni 650 MW!“, dodao je.

Prema Kurtijevim rečima, u ovoj situaciji nema dobrog rešenja: ili restrikcije struje, ili povećanje cene energije.

"Kosovo je mnogo ranije moralo da razmišlja, više i bolje, da ne dođe u ovu lošu situaciju. Dva su unutrašnja faktora koja su nas dovela u ovu krizu. Nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i pristupačne cene, kako za domaćinstva tako i za industriju. Drugo, korupcija u vladi je postala navika, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i snabdevačke mreže za samo 26 miliona evra“, objasnio je on.

"Radimo sve što možemo. Hvala vam na podršci i molim vas da štedite i racionalizujete svoju potrošnju koliko god možete", zaključio je Aljbin Kurti.

 


Komentari posetilaca