Kurti: Sve veći rizik od novih insceniranih napada iz Srbije
12/10/2023 15:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 201 |
|

Medija centar Čaglavica, 12.10.2023. - “Dokumentovanje pred očima sveta, umešanosti  najmanje četiri slojeva srpske države, odnosno Predsedništva, Obaveštajne Službe, Ministarstva Odbrane i vojske Srbije, u inspiraciji, pripremi i učešću u terorističkom napadu na selo Banjska, su dodatni motivi za druge destabilizacijske scenarije. Puštanje Milana Radojičića na slobodu, manje od 24 sata nakon hapšenja, je dokaz i signal potencijala za ponovno grupisanje i osvetu, jer 24. septembra, zvanični i vojni Beograd nije uspeo”, rekao je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na 165. Sednici Vlade.

Kurti je rekao da je “prošlo je 18 dana od paravojnog, terorističkog i kriminalnog napada 24. septembra.  Mnogo toga je drugačije od te nedelje. Sve bi bilo drugačije da teroristička grupa i njihovi planovi za pripajanje četiri opštine na severu Kosova Srbiji nisu bili neutralisani u prvom činu Oni nisu uspeli. I to ih je učinilo veoma očajnim”.

Upozorio je i na sve veći rizik od insceniranih napada iz Srbije.

“Naše bezbednosne i obaveštajne institucije u zadnje vreme su istraživale povećanje rizika od  insceniranja  nasilnih napada od grupa srpskih kriminalnih struktura na Kosovu. Njihov glavni cilj je da okrive Kosovsku Policiju i predstave je kao silu ugnjetavanja nad kosovskim Srbima. Da bi to postigli, nisu postavili gornju granicu cene. Neće izabrati alat. Nažalost, podrška koju je teroristička grupa dobila od države Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje i martire, a s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske duž granice sa našom Republikom, samo ih je ohrabrila. Pokušali su organiziranim i koordinisanim paravojnim akcijama promeniti realnost na terenu. Nisu uspeli”, dodao je.

Kurti je rekao da je 24.septembra zloupotrebljen manastir Banjska, sa ciljem da, kako kaže, daju verski kolorit događajima od tog dana, ali ponavlja ni u tome nisu uspeli.

“Sada, kriminalne formacije koje se sponzorišu od  našeg severnog suseda, u svojim destabilizujućim scenarijima, vrlo  verovatno  će zloupotrebiti etničke razlike u političke svrhe”.

Kurti ističe da su “na Kosovu svi ravnopravni građani, jer je država pravna, a društvo demokratsko”, te dodao da ne postoje nepoželjne zajednice.

“Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Aškalije, Romi, Egipćani, Goranci i svi ostali, žive i rade zajedno svuda na našem voljenom, mirnom i proevropskom Kosovu. Oni koji pokušavaju da nas unište neće uspeti, neće uspeti. Zato što smo spremni. Zato što smo zajedno, sa visokim motivom i plemenitim ciljevima, za mir i sigurnost, za prava i demokratiju. Kosovo je sigurna zemlja. Prema Globalnom Indeksu Organizovanog Kriminala, Kosovo ima najnižu stopu  kriminala među svim zemljama Zapadnog Balkana”, naveo je on.

U svom obraćanju Kurti se osvrnuo i na nedavno obeležavanje 23. godišnjica rušenja Miloševićevog režima, te naveo da režim Srbije nikada više nije ličio na Miloševićevu Srbiju.

“I nažalost, 23. godine nakon petooktobarske revolucije, aktuelni režim Srbije nikada ranije nije više ličio na Miloševićevu Srbiju, nego danas. U gledištima i u ciljevima, u ponašanju, u metodama i u akcijama”. 


Komentari posetilaca