Kurti: U prošloj godini zaposleno 617 pripadnika nevećinskih zajednica
29/03/2023 16:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 244 |
|

Medija centar Čaglavica, 29.03.2023. - Premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio je danas dosadašnje rezultate pomoći i podrške nevećinskim zajednicama na Kosovu i najavio nove, istakavši da je prošle godine zaposleno više od 600 ljudi. Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić najavio je da će sledeće nedelje predstaviti novu strategiju ovog ministarstva za stabilizaciju i razvoj zajednica.

Na konferenciji o koordinaciji donatora za nevećinske zajednice, koju je danas organizovala Kancelarija za pitanja zajednica premijera Kosova zaključeno je da je potrebno više inicijativa za podršku nevećinskim zajednicama na Kosovu. U delu konferencije koji je bio otvoren za javnost, govorili su premijer Kosova Aljbin Kurti, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Kasnići  i ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka, koji su predstavili dosadašnja dosadašnje rezultate, kad je u pitanju podrška nevećinskim zajednicama.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je zahvaljujući merama koje je Vlada na čijem je čelu preduzela u prošloj godini zaposleno je  617 pripadnika manjinskih zajednica.

“Nevećinskim zajednicama pružili smo mogućnost da im povećamo zapošljavanje, posebno na reaktivizaciji komisije za proveru diploma za one koji govore srpski, kako bi mogli da  rade u kosovskim ustanovama. Takođe imamo i uspostavljanje Međunarodnog biznisa u Mitrovici koji podržava Evropska unija i pruža dobre mogućnosti za zapošljavanje svih zajednica. Naš projekat “Kodeks” pruža informatičku obuku za mlade, koju sufinansiraju Ministarstvo ekonomije i Svetska banka, a koja uključuje mlade iz nevećinske zajednice. Platforma “Super posao” takođe pruža mogućnost rada svima od 18-25 godina sa našom vladom, subvecionišući njihove plate na šest meseci. Subvencionisanjem plata za osobe koje traže posao pomogli smo porodicama iz nevećinskih zajednica, 115 srpskih porodica je pomognuto. Kancelarija premijera je i ove godine namenila 300.000 evra za ove grantove”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da na Kosovu postoje nove mogućnosti kao i ideje, da ima posla i pravde i da će vlada nastaviti da radi na stvaranju pozitivnih promena za manjinske zajednice.

“Pružili smo 500 stipendija za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana i još 100 stipendija za student iz ovih zajednica koji se kasnije mogu zaposliti u javnim institucijama. Kancelarija za pitanja zajednica obezbedila je pet stipendija za studente iz nevećinskih zajednica da studiraju na program Balkanistike, na prištinskom univerzitetu i to je veoma dobar način da dobiju potrebne veštine i kvalifikacije, kako bi mogli da rade kao prevodioci srpsko-albanskog, kao što nam je i potrebno. Imamo i stažiste koji su plaćeni preko ministarstva finansija, takođe imamo program  sa UNDP a to su stipendije za mlade novinare. Bilo kako bilo mi smatramo da je potrebno da se vlada bori protiv nepotizma na svakom nivou i treba da otvorimo vrata onima koji nisu zastupljeni na tržištu rada”, naveo je Kurti.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao je da kod nevećinskih zajednica postoji mnogo potreba. On je podsetio da je ovo ministarstvo raspisalo šest javnih poziva za pomoć i podršku pripadnicima svih zajednica na Kosovu, koje je završeno marta meseca ove godine i ponovio da očekuje da ideja premijera Aljbina Kurtija o urbanom povratku bude realizovana.

 “Imali smo oko 3500 aplikacija, što je najveći broj u pogledu takvih aplikacija. Na nesreću imajući u vidu budžet koji trenutno imamo možda nismo u stanju da napravimo promenu u vrednosti od 12 do 15 odsto svih tih aplikacija. Možda ćemo se viđati češće, ako mi dozvolite naravno, ali druga veoma bitna stvar je da sada u našoj strategiji za zajednice imamo stabilizaciju zajednica i shvatamo da mnoge porodice imaju potrebu za ovu vrstu stabilizacije, odnosno za izgradnju kuća, zapošljavanja i prehrambenih paketa”, rekao je Rašić.  

Rašić je najvio da će naredne nedelje će biti objavljena nova strategija ministartva za zajednice i povratak za stabilizaciju i razvoj zajednica.

“Sve što se uradi i planira mora da se podigne na viši nivo i mi pokušavamo, posebno u narednim danima kada će biti prestavljena  nova strategija koja će se pozvati na stabilizaciju i razvoj. Iako mi možemo da izgradimo kuću, nama nije cilj da samo napravimo kuću i kažemo – evo, to je sve, stabilizovani ste. U stvari mislim da to nije ni pola posla. Trebamo da ih podstaknemo da rade, da budu u mogućnosti da sami naprave svoje kuće. Mi trebamo da pomognemo ljudima da stvore kapacitet da mogu sami da gade svoje kuće od svojih prihoda”, rekao je Nenad Rašić.

Ministar admnistracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići rekao je da očekuje novu podršku budućim inicijativama od kojih će koristi imati nevećinske zajednice. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici pojednih ambasada na Kosovu.

 

 


Komentari posetilaca