Kurti: Uskoro predlog o povećanju minimalne zarade
23/02/2022 15:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 255 |
|

RTV KIM, KoSSev, 23.02.2022. - U Prištini je danas održana sednica kosovske vlade na kojoj je usvojeno nekoliko Nacrta zakona. Kurti je danas ministrima najavio plan koji njegova vlada ima za pitanje zapošljavanja građana i minimalne zarade. Ujedno, vlada je danas odobrila produženje vanrednih mera za snabdevanje električnom energijom.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, danas je ministrima najavio plan povećanja minimalne zarade na Kosovu, koja više od deset godina iznosi između 130 sa mlađe od 35 godina i 170 evra za starije.

Međutim, kako je kazao, ministarstvo finansija još uvek radi na tom Nacrtu zakona o povećanju i još uvek nije odlučeno koliko će to povećanje iznositi.

Kada je reč o zapošljavanju, Kurti je danas doneo odluku o ispunjenju kvota zapošljenih osoba sa invaliditetom. Njegova odluka, odnosno obaveza nadležnih uprava da tu kvotu ispune, na snagu stupa od danas.

„Ova odluka obavezuje organe državne uprave da ispune kvotu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom tokom 2022. godine“, rekao je on.

Na današnjoj sednici, ministri su usvojili i predlog kosovskog Ministarstva ekonomije da se hitne mere za snabdevanje električnom energijom produže za još 30 dana.

Među merama koje se produžavaju su zabrana rudarenja kriptovaluta, ograničenje potrošača u snabdevanju električnom energijom i nametanje posebnih obaveza energetskim preduzećima.

Kako navode iz ovog ministarstva, energetska situacija se popravila u odnosu na ranije, ali zbog sigurnosti daljeg snabdevanja, sa ovim merama treba nastaviti.

Na sednici je i Ministarstvo finansija danas iznelo svoj predlog, a on se odnosi na dodavanje nove mere Paketu za privredni oporavak, koji se odnosi na izdvajanje 10 miliona evra za povećanje državnih rezervi.

I ovaj predlog su ministri usvojili.

Vlada je takođe odobrila 10,000 evra Ministarstvu kulture, omladine i sporta, takođe u sklopu Paketa za privredni oporavak – tačka koja se odnosi na podršku kulturi i sportu.

Ministri su se složili i da vlada izdvoji još 3,5 miliona evra za pet mera Paketa za ekonomski oporavak.

Sredstva će biti namenjena za podršku pri povratku na posao onima koji su ga zbog pandemije izgubili, zatim za podršku formalno zaposlenima, podršku zapošljavanju žena i za podršku porodicama koje su u pandemiji izgubile svoje članove.

Jedan od usvojenih Nacrta na današnjoj sednici jeste i Nacrt zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koji je ukratko ministrima predstavio kosovski premijer.

Prema njegovim relima, tim Nacrtom se namerava da se napravi zakonska regulativa za realizaciju resocijalizacije i prevaspitanja osuđenih lica, i on je u potpunosti usklađen sa međunarodnim standardima i sporazumima u toj oblasti.

Ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, objasnila je da je tim Nacrtom predviđena zakonska regulacija izvšenja krivičnih sankcija, primene mera prinudnog lečenja i primene mere pritvora.

Dodala je da će ovim Nacrtom zatvorenicima biti omogućeno prevremeno puštanje na slobodu koje, u zavisnosti od visine kazne i pod određenim uslovima, mogu iskoristiti tri, šest ili devet meseci pre isteka kazne.

 

 

 


Komentari posetilaca