Kurti: Zabrinuti smo što uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve
20/12/2022 11:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 228 |
|

RTV KIM, 20.12.2022. - Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se barikade na severu ne mogu još dugo tolerisati i dodao da zabrinut "da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti žrtve", pa je to razlog za "veoma pažljivo postupanje".

"Naša briga je da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji, kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i bezbednosti", rekao je Kurti, a prenosi britanski Gardijana (The Guardian).

"Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo to dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo bi trebalo da se završi, što pre to bolje", nastavio je Kurti i dodao da se i SAD i EU slažu da barikade treba ukloniti. Ali, prema njegovom mišljenju, oni su takođe zabrinuti kako to može da iskoristi i zloupotrebi Beograd.

"Mislim da su veze između Beograda i Moskve briga naših zapadnih partnera i prijatelja. Ne znamo kako mogu da budu stavljeni u funkciju u slučaju povećanja tenzija i eskalacije na severu", rekao je Kurti.

Neke saobraćajnice u severnom delu Kosova i dalje su blokirane usled protesta Srba zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.

Podsetimo, više srpskih nevladinih organizacija izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog činjenice da se, prema rečima advokata, Pantić i dalje nalazi u bazi kosovske policije blizu prelaza na Jarinju i da "ni njegovim advokatima, ni članovima porodice nije dozvoljeno da ga posete ili da sa njim stupe u kontakt telefonom".

Zatvoreni su i administrativni prelazi na Jarinju i Brnjaku.

 

 


Komentari posetilaca