Kurti i Osmani: NATO intervencija zaustavila genocid
24/03/2022 13:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 280 |
|

RTV KIM, Beta, 24.03.2022. - Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da „intervencija NATO-a pre 23 godine koja je imala za cilj zaustavljanje genocida nad kosovskim Albancima, nosi pečat juče preminule američke državne sekretarke Medlin Olbrajt“. Sa njim se složila i predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je uz navod o "zaustavljanju genocida" dodala da su „večno zahvalno saveznicima koji podržavaju put Kosova ka slobodi i demokratiji“.

Kurti je zajedno sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom odao počast i položio cveće ispred biste Olbrajtove u centru Prištine.

On je ocenio da se „politika, diplomatija i istorija teško mogu spojiti na savršeniji način od izuzetne ličnosti sekretarke Olbrajt“.

„Njeno duboko znanje, oštar um, nepokolebljiva ljubav prema pravima i slobodama građana, njena orijentacija ka socijaldemokratiji, a takođe i njeno izuzetno poznavanje geopolitike, čine je ličnošću koja će još dugo uticati na politiku i upravljanja u Sjedinjenim Američkim Državama i na Kosovu, ali i u mnogim drugim zemljama sveta“, rekao je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je NATO pre 23 godine intervenisao da bi „zaustavio genocid koji je bio u toku na Kosovu“, kao i da su „večno zahvalno saveznicima koji podržavaju put Kosova ka slobodi i demokratiji“.

„Sada više nego ikada, demokratski svet mora da zapamti ovu uspešnu priču“, napisala je Osmani na svom Tviter nalogu.

Napadi su počeli 24. marta 1999. godine, kada su avioni NATO-a bacili prve bombe na strateške položaje Vojske SR Jugoslavije, a naredbu za pokretanje bombardovanja dao je predsednik SAD Bil Klinton.

 

 


Komentari posetilaca