Kurti izneo plan od pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu
13/06/2023 15:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 320 |
|

Medija centar Čaglavica, 13.06.2023. - Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se jutros sastao sa ambasadorima Kvinte, kako bi ih obavestio o predlogu vlade za deeskalaciju situacije na severu Kosova. Rekao je da je taj predlog takođe uputio i visokom predstavniku Evropske unije Žosepu Borelju, specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, kao i sa ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefriju Hovenijeru.

Prvi Kurtijev korak ka deeskalaciji situacije na severu Kosova, odnosno u  Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici je vladavina prava u ove četiri opštine i privođenje pravdi onih koji su podsticali nasilje na severu. 

„Situacija na severu nije normalna već duže vreme, ali eskalacija 29. maja zahteva hitno privođenje pravdi svih koji su primenili nasilje nad kosovskom policijom, NATO vojnicima i novinarima. To je moj prvi predlog koji sam uputio Borelju da se u četiri opštine uspostavi vladavina zakona, krivinčno gonjenje i pravično suđenje svih kriminalaca koji su napali policiju, Nato i Euleks je pozvan da nsposredno prati tok sudskih procesa“, rekao je Kurti.

Drugi korak, rekao je Kurti, je da se „kriminalne grupe odmah povuku sa severa i da se zaustavi kriminal“.

„Na osnovu načela prisustvo policije kosova u objektima će se smanjiti, a policija kosova, Kfor i Euleks će vršiti zajedničke procene bezbednosti na svakih 15 dana da bi garantovao sigurnost svima“, dodao je on.

Treći predlog je da kosovska policija, Kfor i Euleks na svakih 15 dana sprovode zajedničke bezbednosne procene bezbednosti.

Četvrti korak je koordinacija kosovske vlade sa svim akterima u vezi raspisivanja novih  vandrednih lokalnih izbora na severu Kosova.

„Ti izbori treba da budu organizovani u normalnoj atmosferi i liberalnom duhu“, naveo je Kurti.

 I kao peti Kurtijev korak ka deeskalaciji je „da Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate dijalogu“.

„Evropska unija će obezbediti plan za sprovođenje Osnovnog sporazuma od 27. februara i  Aneks sprovođenja iz Ohridu od 18. marta“, kazao je.

Kurti je rekao i da će se „obe države sastati u Briselu ove nedelje“.

Naveo je da je ovo njegova ponuda i da čeka odgovor i dalju diskusiju sa Briselom o ovom pitanju.

„Ovo je moja ponuda zasnovana na odgovornostima koje imam. Ljuljzim Hetemi nikada nije mislio da će postati predsednik Leposavića aprila.  Aleksandar Jablanović se povukao, a svi smo očekali da Aleksandar Jablanović bude predsednik opštine, ali pretnje iz Beograda su učinile da to bude Ljuljzim Hetemi naravno sa malim brojem glasova, ali legalno“, rekao je Kurti.


Komentari posetilaca