"Kurti je dobrodošao u srpske sredine"
24/06/2021 16:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 380 |
|


 

Medija centar Čaglavica, 24.06.2021. - Iako rezultati analize „Otvorenost institucija za građane Kosova“ pokazuju da građani nisu zadovoljni radom svojih predstavnika u lokalnim i centralnim  institucijama, službenici  iz Opštine Gračanica, Novo Brdo i Parteš međutim tvrde da svoj posao obavljaju dobro i transparentno, te da su građani ti koji su nezaintresovani da učestvuju u javnim raspravama koje organizuju ove loklane samouprave.

Na debati koja koja je održana u Medija centru takođe je rečeno i da u prvih sto dana rade Vlade Kosova premijer Aljbin Kurti nije obišao nijednu srpsku sredinu, iako je obećao da će biti premijer svih građana Kosova. Predstavnici tri većinski srpske opštine poručli su Kurtiju dobrodošao da obiđe srpske sredine i upozna se sa problemima lokalnih samouprava i građana.

U analizi „Otvorenost institucija za građane Kosova“, koja je rezultat istraživanja NVO Crno beli svet  i Foruma za razvoj i multietničku saradnju istaknuto je da saradnja i komunikacija Srba sa centralnim i lokalanim institucijama  gotovo da ne postoji, te da je neophodno veće angažovanje institucija u pogledu otvorenosti prema građanima. Komentarišući ove nalaze predstavnici opština Gračanica Novo Brdo i Parteš-Pasjane  tvrde da su institucije koje predstavljaju otvorene za svoje građane, ali da su građani ti koji su, kako navode, uglavnom nezainteresovani.

„Mi imamo jedan problem sa kojim se kao institucija nosimo već deceniju unazad, a to je inertnost građana. Kada naša opština organizuje te javne debate, sastanke i konsultacije sa građanima, odziv je poražavajuć“, kaže Ivica Jančić iz opštine Parteš-Pasjane.

„Samo u opštini Gračanica se godišnje u odeljenju za katastar podnese više od 8.000 zahteva. Znači 8000 stranaka dođe u opštinu Gračanica, 8.000 stranaka treba da podigne dokunmenta, odnosno odgovor na taj njen zuahtev, to je znači 16.000 kontakata i u međuvremenu dolazi do dopune dokumentacije ili do interesovanja gde im je predmet tako da i tu imamo najmanje, da uzmemo prosek po jedan kontakt od tih stranaka. Što znači da godišnje samo odeljenje za katastar ima više od 24.000 kontakata sa strankama“, kazao je Nebojša Perić, direktor katastarske službe u opštini Gračanica.

„Svi građani imaju neko svoje mišljenje, kritikuju, svi znaju šta treba i kako treba, ali kada se organizuju javne debate i sastanci dođe veoma mali broj i to su neki nezainteresovani za neke bitne probleme, uglavnom su to neki njihovi lični problemi koje žele da iznesu na sastanku“, kazao je Zoran Cvetković službenik u Kancleariji za zajednice u opštini Novo Brdo.

 

Predstavljajući analizu o „otvorenosti institucija za građane Kosova“, direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju Dejan Radivojević podsetio je  na obećanje Aljbina Kurtija koji je u svom prvom obraćanju za skupštiskom govornicom,  kao premijer, rekao da je će biti “premijer svih građana Kosova“ i dodao, da u prvih sto dana Vlade Kurti još uvek nije posetio nijednu srpsku sredinu.

„100 dana nije dug period, ali obećanje je obećanje. Mislim da bi sama inicijativa trebala da dođe od samog predsednika Vlade i njegovog tima, za početak. Ako ne predsednik Vlade onda njegov tim bi trebao da se angažuje za početak, da to obećanje ispuni jer mislim da je apsolutno posle samog izbora zaboravio potpuno na tu temu koja je jedna od glavnih i ključnih“, kazao je Radivojević.

S druge strane službenici opština Gračanica, Novo Brdo i Parteš-Pasjane premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju poručuju da je dobrodošao u srepske sredine. 

„Mi smo u opštini Gračanica, a i ne samo u opštini Gračanica nego i u svim opštinama u srpskim sredinama i opštinama sa srpskom većinom poznati kao tradicionalno dobri domaćini. Svako dobronameran je dobrodošao“ , rekao je direktor odeljenja za katastar u opštini Gračanica Nebojša Perić.

„Moje lično mišljenje je da premijer treba da poseti opštinu, da se lično kao prvi čovek Vlade upozna sa problemima sa kojima se nosi jedna mala opština“, kazao je Ivica Jancić šef sektora za bezbednost i vanredne situacije u opštini Parteš-Pasjane.

„Ako su namere posete dobronamerne premijer je naravno dobrodošao. Stanovništvo očekuje neke promene kao što je obećao, očekuje boljitak, nove investicije. Naša opština je veoma siromašna i svaki vid bilo koje investicije je dobrodošao. To je naš stav“, kazao je službenik Kancelarije za zajednice u opštini Novo Brdo  iz opštine Novo Brdo.

Analiza „Otvorenost institucija za građane Kosova“, je rezultat istraživanja nevladinih  organizacija Crno beli svet i Foruma za razvoj i multietničku saradnju, koje je urađeno u okviru inicijative OPEN uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. 

 


Komentari posetilaca