Kurti o barikadama: Sami postavili barikade, sami ih i uklonili
30/12/2022 10:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 262 |
|

KoSSev, 30.12.2022. - „Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili. Drugim rečima, oni koji su se blokirali, naprasno su se umorili“, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije povodom kraja godine, koja se održavala istovremeno dok su Srbi na severu Kosova uklanjali barikade postavljene pre 20 dana.

Prisutne medije, u opuštenom izdanju, sa suprugom, obavestio je da se barikade uklanjaju, te poručio da je „još bolje što se ovo radi bez intervencije Kosovske policije“.

Ovu priliku Kurti je iskoristio i da pozdravi novinare koji su danas izveštavali upravo sa severa, poručivši:

„Oni danas nisu ovde sa nama, ali mi smo sa njima zauvek“.

Posednu dobrodošlicu poželeo je novinarima iz Ukrajine, te kazao da mu je zadovoljstvo da im pomogne – „jer svojom borbom u Ukrajini oni pomažu slobodi, demokratiji i bezbednosti“.

„Hvala svima na javnim izveštajima i na stručnom istraživanju koje ste uradili, na kritikama, na primedbama i sugestijama koje ste nam dali“, kazao je.

Prethodna godina, kaže Kurti, bila je godina višestrukih kriza, ali i „rasta demokratije, ekonomije i zakonitosti, kao i imidža Kosova u svetu“.

Mi kao Vlada još uvek nismo u sredini mandata, na polovini mandata, ali napredak i izazovi su evidentni

Za sledeću godinu kosovski premijer ima ideju – ukidanje PDV-a, a opoziciji se zahvalio na „ideji po pitanju pravde“.

„Sada bi 2023. godina trebalo da bude godina provere pravde i još većeg privrednog razvoja“, zaključio je Kurti uvodno obraćanje.

Dvadeseti dan je barikada. Ujedno i poslednji. Zvanični Beograd, preko Petra Petkovića, a potom i Aleksandra Vučića najavio je, odnosno potvrdio da je sa Srbima sa Severa dogovoreno uklanjanje barikada.

Vučić koji je kasno sinoć u kasarni u Raški razgovarao sa Srbima, najavio je da se sa uklanjanjem barikada započinje rano jutros. Međutim, uklanjanje barikada otpočelo je u ranim popodnevnim časovima, dok su jutros zapaljena dva kamiona. U pitanju je barikada kod Dudinog Krša, u Kosovskoj Mitrovici gde su one postavljene pre dva dana.

Prve barikade uklonjene su u opštini Zubin Potok, odnosno u Zubodolini i Varagama, pa Jagnjenici u Ibarskom Kolašinu, započelo se sa uklanjanjem barikada u zvečanskoj opštini. Uklonjene su i u selu Rudare i kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici, ali i na jednom i na drugom mestu i dalje je preko jedne trake parkirano jedno vozilo.

 

 


Komentari posetilaca