Kurti ponovio: Cilj dijaloga međusobno priznanje
16/09/2022 09:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 253 |
|

RTV KIM, Beta, 16.09.2022. - Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, kome je ponovio da „cilj dijaloga treba da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznanjem u centru“.

Premijer Kosova je zajedno sa prvim potpredsednikom Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnikom Bislimijem primio specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na portalu Vlae Kosova, na današnjem sastanku „ponovo je iskazana volja i spremnost Kosova, da se angažuje u principijelnom i izbalansiranom dijalogu, koji koristi građanima obe zemlje“.

Dodaje se i da je na sastanku bilo reči o nastavku pregovaračkog procesa u Briselu i pripremama za naredne sastanke u okviru dijaloga za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prethodno je Lajčak novinarima rekao da je svrha njegove posete Prištini da „unapredi“ taj proces.

On je rekao da je sa Kurtijem razgovarao o nastavku dijaloga i o njegovom sledećem susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, „koji će biti održan kada bude pripremljen“.

„Ovo je jedan od razloga zašto sam danas ovde. Želimo da budemo sigurni da sastanak ima suštinu i da će doneti nešto. Obojica lidera su spremna da se sastanu, EU je spremna da ih dočeka, ali mi pripremamo dnevni red“, rekao je Lajčak, ne navodeći konkretan datum mogućeg sastanka sa predsednikom Srbije.

Rekao je da posle Prištine neće posetiti Beograd i da nastavlja put za Brisel. On je najavio mogućnost da se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sretne u Njujorku, gde sledeće nedelje počinje rad Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 

 


Komentari posetilaca