Kurti sa liderima regiona i Evropskog saveta na Bledu
28/08/2023 13:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 96 |
|

Kim, 28.08.2023. - Premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovao je sinoć na radnoj večeri na poziv premijera Slovenije, Roberta Goloba, organizovanoj za lidere regiona i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, na Bledu.

Tokom večere se razgovaralo o regionalnoj saradnji, članstvu Zapadnog Balkana u Evropskoj Uniji i bezbednosti, saopšteno je iz kabineta Aljbina Kurtija.

Kurti je, kako je saopšteno, istakao važnost implementacije sporazuma postignutih prošle godine u okviru Berlinskog procesa, gde je posebno istakao važnost slobode kretanja.

On je naveo da će građani Kosova od 1. januara 2024. putovati bez viza u zemlje Evropske Unije, dok će za Bosnu i Hercegovinu biti potrebne vize.

Na večeri u okivru foruma "Solidarnost za globalnu bezbednost", Kurti je pozdravio pozive premijera Slovenije Roberta Goloba i predsednika Evropskog veća Čarlsa Mikela, da se usredsrede na širenje Evropske unije, kao i mogućnosti za zemlje Zapadnog Balkana i podvukao je poštovanje manjina i međusobno priznavanje kao preduslov.

"Evropska unija se mora širiti. Zapadni Balkan treba da podrži proširenje, a zemlje kandidati treba da sprovedu reforme koje ubrzavaju članstvo", naveo je Kurti.

Na večeri kod domaćina Roberta Gobola su bili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, evroposlanica Tanja Fajon i premijeri Srbije Ana Brnabić, Crne Gore Dritan Abazović, Federacije BiH Bojana Krišto, Makedonije Dimitar Kovačevski i Albanije Edi Rama.

 

 


Komentari posetilaca