Kurti sa Pičom i Lajčakom: Imamo deeskaliranu situaciju na severu
29/08/2023 13:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 98 |
|

Kim, 29.08.2023. - U okviru Bledskog foruma za bezbednost, premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera Kosova, Kurti je informisao svog sagovornika o implementaciji Bratislavskog sporazuma između Kosova i Evropske Unije o potpunoj deeskalaciji situacije na severu.

Isakao je da su prošla dva meseca od poslednjeg incidenta u četiri opštine i da od tada nije bilo nasilnih protesta, te da je povećan broj radnika u zgradama opština i proporcionalno je smanjeno prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada.

„Imamo deeskaliranu situaciju zahvaljujući saradnji građana srpske zajednice i delovanju institucija Republike Kosovo. Sada je važno paziti i biti oprezni prema ponovnoj eskalaciji koja može proizaći iz izjava i postupaka državnog vrha Srbije“, poručio je Kurti u razgovoru sa Pičom.

Osim o situaciji u četiri opštine na severu, Kurti i Pič su razgovarali o regionalnoj saradnji ali i drugim aktuelnim pitanjima.

 I sa Lajčakom o situaciji na severu

Nakon sastanka sa Pičem, premijer Kosova, Aljbin Kurti se sastao i sa specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.

Razgovarano je o procesu dijaloga i važnosti pune implementacije Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa bez uslovljavanja.

Kurti je i Lajčaka informisao da je, kako je naveo, situacija u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova deeskalirana, te da ne treba ponovo eskalirati.

„Kosovo već radi na podzakonskim aktima za vanredne izbore, koji bi trebalo da dovedu do otvorene kampanje, bez zastrašivanja i ucena, praćena slobodnim i demokratskim izborima“.

Sa Lajčakom je premijer razgovarao i o mogućnostima za još jedan sastanak na visokom nivou u Briselu tokom septembra.

Premijer Kosova je u okviru foruma na Bledu razgovarao i sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom, ali i ambasadorom SAD u Oebsu Majklom Karnperterom.

 

 


Komentari posetilaca