Lajčak: Imamo dogovor!
30/09/2021 14:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 267 |
|

RTV KIM, 30.09.2021. - "Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i put napred", napisao je na Tviteru Miroslav Lajčak.

On se u postu zahvalio Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi.

U dokumentu koji je objavljen na njegovom Tviter nalogu stoji:

Sastanak glavnih pregovarača 30. septembra 2021. u Briselu

Dogovoreni zaključci

Obe strane su se složile oko sledećih tačaka:

1. Specijalne policijske jedinice koje su trenutno raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak biće uklonjene istovremeno sa blokadama puteva počev od 2. oktobra 2021. u 8:00, a najkasnije do 16:00. KFOR će se rasporediti na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak pre početka istovremenog uklanjanja i ostaće približno dve nedelje radi održavanja bezbednog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja.

2. Od 4. oktobra 2021. u 8:00, režim nalepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primenjivaće se kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.

3. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju za format dijaloga na visokom nivou.


Komentari posetilaca