Lajčak: Jasna očekivanja od obe strane
26/06/2023 13:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 127 |
|

N1, 26.06.2023. - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je, sumirajući prethodnu sedmicu, da je na sastanku u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izneo jasna očekivanja EU od obe strane, koja se fokusiraju na tri elementa – deeskalaciju, nove izbore na severu Kosova i povratak implementaciji Ohridskog sporazuma.

„Naš cilj je da pronađemo izlaz iz situacije na severu Kosova, koja nastavlja da bude veoma napeta. Sledećih dana, ostaćemo u bliskom kontaktu sa obe strane, dok ćemo pomno pratiti razvoj na terenu“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

On je dodao da je prethodnu sedmicu počeo posetom Vašingtonu, gde je imao „produktivnu raspravu“ o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima po tom pitanju EU i SAD.

Tom prilikom, kako je naveo, sastao se državnom podsekretarkom Viktorijom Nuland i savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

„Zajednički smo ocenili situaciju na severu Kosova. Naglasili smo važnost hitne deeskalacije i povratak dijalogu pod posredovanjem EU“, kazao je Lajčak i dodao da se sastao i sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Naveo je da je na svim tim sastancima tema bila bezbednosna situacija, neophodni koraci za deeskalaciju i put napred kako po pitanju dijaloga, tako i kada se radi o Zapadnom Balkanu u celini.

U Briselu je 22. juna šef evropske diplomatije Žozep Borel imao odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, kojima je prisustvovao i Lajčak.

On je posle susreta izjavio da se, uprkos kriznom sastanku, eskalacija nastavlja i postaje opasna.

„Nećemo to tolerisati. Veoma smo uznemireni situacijom na severu Kosova: Hapšenja Srba, marš Kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici, praćeno teškom retorikom iz Srbije“, napisao je Borel.


Komentari posetilaca