Lajčak: Proširenje EU bez alternative
26/05/2013 09:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 677 |
|

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ocenio je da proširenje Evropske unije mora da se nastavi sve dok zemlje zapadnog Balkana ne steknu punopravno članstvo i da alternative procesu proširenja nema. 
- EU nema šta bolje da ponudi zemljama zapadnog Balkana od punopravnog članstva u Uniji, izjavio je Lajčak slovačkoj agenciji TASR povodom jučerasnje konferencije u Irskoj posvećene zapadnom Balkanu. Lajčak je kazao da su se učesnici konferencije složili da za dalja proširenja nema alternative a posebno je pohvalio Irsku za to što je organizovala takvu konferenciju o evrointegraciji zapadnog Balkana i iako je stara članica EU i geografski daleko od Balkana odbila umor od proširenja Unije. 
- Sva dosadašnja proširenja su bila uspešna zato što su ojačala ne samo nove članice već celu Uniju. Katastrofalne prognoze koje su pratile stupanje Slovačke i još devet zemalja u Uniju 2004. godine da će evropsko tržište preplaviti jeftina radna snaga, da ćemo srušiti evropski socijalni sistem ili da EU neće biti u stanju da odlučuje nisu se potvrdile, rekao je Lajčak. Šef slovačke diplomatije naglasio je da proces proširenja mora da se nastavi ali tako da se dosledno poštuju postavljeni uslovi. 
- To nije dobrotvorna aktivnost ni humanitarna akcija ni poklon, kazao je slovački ministar. Lajčak je takođe upozorio da pored umora od proširenja u starim članicama EU i na zapadnom Balkanu postoji umor - od reformi. 
- Nemaju svi lideri (na zapadnom Balkanu) volju da reforme realizuju zato što misle da ih ionako neće dovesti u Uniju. Ako ne vide da je konačni cilj na domak ruke i dovoljno atraktivan, teško da možemo da mobilišemo naše (balkanske) partnere da u ime tog cilja donose teške odluke, rekao je Lajčak.
 
Izvor: Beta 
 
 

Komentari posetilaca