Lajčak: Vučić i Kurti uskoro ponovo u Briselu
30/10/2023 13:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 85 |
|

Kim, 30.10.2023. - Miroslav Lajčak će uskoro ponovo pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Brisel radi razgovora o narednim koracima.

Kako je Lajčak naveo na svojoj Fejsbuk stranici, fokus bi trebalo da bude na unapređenju sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji, bez preduslova ili odlaganja.

On je istakao da su tokom razgovora u Briselu Vučić i Kurti bili spremni da sprovedu sporazum, ali da su, kako je naveo, imali nesuglasice „oko modeliteta“.

Dodao je da Statut Zajednice srpskih opština sugeriše “moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, i ne prelazi ’crvene linije’ strana koje su prethodno definisane”.

Lajčak je saopštio i da nije fokus samo na formiranju ZSO, već da ima još digovora koje bi trebalo sprovesti na terenu.

„Srbija, takođe, ima mnogo nerešenih obaveza iz sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili o čemu su se dogovorili. Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma, bez preduslova ili odlaganja“, naveo je on.

„Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima“, zaključio je Miroslav Lajčak.


Komentari posetilaca