Lajčak i Eskobar ove nedelje u poseti Beogradu i Prištini
17/01/2023 12:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 298 |
|

Radio Slobodna Evropa, 17.01.2023. - Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom krajem ove nedelje posetiće će Kosovo a potom i Srbiju, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Prema pomenutim izvorima, oni će boraviti u Prištini 20. januara.

Cilj posete je, kako kažu ovi izvori, priprema za održavanje naredne runde dijaloga na najvišem političkom nivou u Briselu.

Iako je imao za cilj da sazove susret lidera jednom mesečno, Lajčak je u prethodnoj godini uspeo da dva puta okupi za istim stolom srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Oni su u avgustu i novembru 2022. godine došli u Brisel na novu rundu dijaloga u svetlu tenzija nastalih na severu Kosova. Šef evropske diplomatije Žozep Borel je krajem prošle godine upozorio da su svi susreti bili u znaku upravljanja krizom na relaciji Beograd – Priština.

Diplomatski izvori u Briselu su nagovestili da će i specijalni izaslanici Francuske i Nemačke uskoro otići na Kosovo i u Srbiju, ali za sada nije precizirano da li će oni biti u delegaciji prilikom ovonedelje posete izaslanika EU i SAD.

Prošle nedelje je Prištinu i Beograd posetio specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, a u njegovoj pratnji je bio i Gabrijel Eskobar.

Za sada nema potvrde kada bi ponovo moglo doći do nove runde razgovora lidera.

Zvaničnici EU redovno poručuju da su spremni da sazovu sastanak u bilo kojem trenutku kada za to budu bili spremni srpski predsednik i kosovski premijer i ne odustaju od namere da takav sastanak organizuju do kraja januara.

 

 


Komentari posetilaca