Laplje Selo: Oko 800 meštana potpisalo peticiju za izmeštanje reciklažnog centra
28/03/2023 11:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 238 |
|

Medija centar Čaglavica, 28.03.2023. - Meštani Lapljeg Sela pokrenuli su pre nekoliko dana potpisivanje peticije za izmeštanje Reciklažog centra van ovog naseljenog mesta. Do sada je prikupljeno blizu 800 potpisa, rekao je za Medija centar jedan od inicijatora potpisivanja peticije Vladimir Petković. Naime, kako meštani Lapljeg Sela tvrde otvaranje reciklažnog centra planira se u bivšem takozvanom „Piku“, gde će  kompanija „Balkan Recycling&Energi L.L.C.” koja se bavi upravljanjem otpadom na lokalnom nivou skupljati, odvajati, presovati i pripremati otpad za reciklažu.

Meštani Lapljeg Sela, pogotovo oni koji žive u samoj blizini planiranog reciklažnog centra protive se otvaranju ovakve vrste delatnosti u blizini svojih domova.

„Mi, meštani Lapljeg Sela, pogotovo koji živimo oko tog mesta gde se nalazi reciklažni centar smo apsolutno protiv toga da lokacija i firma koja će baviti tom delatnjošću bude u samom naselju. Zato smo ovom peticijom želeli da skupimo potpise svih onih meštana našeg sela koji dele naše mišljenje i slažu se da je takvu delatnost neophodno izmestiti van naselja. Radi se o tome da će usled funkcionisanja jedne takve deponije, koja će se baviti odvajanjem i pripremom otpada za reciklažu bitno narušiti kvalitet životne sredine, doći će do ugroženja zemlje, vode, vazduha a samim tim i do ugrožavanja zdravlja ljudi usled štetnih posledica koja može izazvati skladištenje takvih materijala. Do sada smo uspeli da sakupimo preko 700, blizu 800 potpisa i naglašavam da su to isključivo meštani Lapljeg Sela, što apsolutno ukazuje na to da jedna ogromna većina žitelja Lapljeg Sela jeste istog mišljenja – da se ovakav centar za upravljanje otpadom mora izmestiti van naseljenog mesta“, rekao je Petković za Medija centar.   

Podsetimo, Opština Gračanica objavila je na svom zvaničnom sajtu 06. marta. ove godine da su – Opština Gračanica, Javno komunalno preduzeće „Ekologija“ i Kompanija „Balkan Recycling&Energi L.L.C.“ potpisali Sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom na lokalnom nivou. Sporazum se, kako su tada saopštili iz ove lokalne samouprave, pre svega odnosi na smanjenje otpada kroz selektivno odvajanje otpada za reciklažu, sa ciljem da se smanji količina koja se izmesti na centralnu deponiju. Sporazum je pri potpisavaju ocenjen kao „značajan“, jer će kako je tada rekla gradonačlenica Gračanice Ljiljana Šubarić „unaprediti lokalni plan upravljanja otpadom, a najviše zbog činjenice da su njime obezbeđena tri radna mesta”. I direktor JKP “Ekologija” Dejan Dimitrijević rekao je da će “korist od potpisanog sporazuma biti višestruka”.  

Međutim meštani Lapljeg Sela ne misle tako, pa su 15. marta uoči javnog sastanka predstavnika opštine Gračanica, nevladine organizacije “Komunikacija za razvoj društva” i USAID-a sa meštanima Lapljem Sela o recikliranju otpada imali žustru raspravu sa direktorom JKP “Ekologija” Dejanom Dimitrijevićem i direktorom Odeljenja javnih službi opštine Gračanica Vladicom Trajkovićem, upravo zbog odluke i potpisanog sporazuma da Reciklažni centar bude u naseljenom mestu i pored njihovih domova.

Meštani zameraju i što o ovom sporazumu nisu ranije obavešteni i što nije održana javna rasprava. Kao i to što već nekoliko meseci unazad, kako tvrde, JKP “Ekologija” taj prostor, odnosno prostor bivšeg Poljoprivredno industrijskog kombinata koristi kao deponiju i tu odlaže otpad.

Vladimir Petković dodaje da su u proteklih nekoliko dana u vezi sa problemom oko otvaranja reciklažnog centra meštani Lapljeg Sela razgovarali  sa gradonačelnicom Gračanice Ljiljanom Šubarić, koja je, kako kaže, obećala rešavanje ovog pitanja.

„Mi smo imali u par navrata razgovore sa gradonačelnicom Gračanice i mogu da kažem da su ti razgovori bili izuzetno konstruktivni, kvalitetni i dobri i želim da ovom prilikom svakako napomenem da mi imamo poverenja u našu državu u našu vlast i svakako u gradonačlenicu i imamo s njene strane i obećanja i najvažnije je da mi u njima vidimo želju da nam pomognu i da budu na strani naroda i da razumeju naš strah i strepnje kada je ova stvar u pitanju“, rekao je Petković. 

 


Komentari posetilaca