Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja
18/04/2019 12:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1937 |
|

RTV KIM, 18.04.2019. - Na Kosovu će ovog leta biti održan kamp „Žene u nauci“ (Wi-Sci) namenjen devojkama od 15 do 18 godina sa Kosova, iz Srbije, Severne Makedonije i SAD. Rok za prijavu zainteresovanih ističe 21. aprila, a odabrane polaznice će imati prilike da o novim znanjima i tehnologijama slušaju i predavanja stručnjaka iz Intela.

Besplatni letnji kamp „Žene u nauci“ (Wi-Sci) je odlična prilika da devojke iz različitih zemalja zajedno prošire svoja znanja iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti, dizajna i matematike (STEAM).

„Važnost kampa “Žene u nauci” na Kosovu se za devojke ogleda u mogućnosti da uče i proučavaju, u okviru STEMA, matematiku, inženjerstvo, tehnologiju, ali i prilici da se upoznaju sa ženskim ekonomskim osnaživanjem“, rekla je potpredsednica „Milenijum čelendž korporacije“ Karen Sešns.

Kamp će se održati od 18. do 30. avgusta na AB univerzitetu u Kosovu Polju. Poslednji rok za prijavu je 24. april, a na njemu može učestvovati najviše 100 devojaka - 40 sa Kosova, po 20 iz Srbije, Severne Makedonije i SAD. Sva predavanja će biti na engleskom jeziku.

Direktorka „Milenijum korporacije“ na Kosovu Sara Olmstid ističe da je vrlo uzbuđena zbog organizovanja kampa "Žene u nauci" na Kosovu, te da kamp predstavlja priliku da se devojke suoče sa novim izazovima i odluče šta žele da rade u budućnosti.

„Pozivamo sve devojke sa Kosova, iz Srbije i Sevene Makedonije, kao i devojke iz SAD da učestvuju u dvonedeljnim aktivnostima. U pitanju su nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, dizajn i matematika (STEAM). Kamp će biti vrlo uzbudljiv, učiće se kodiranje dronova, dizajniranje robota, programiranje aplikacija, i biće divna prilika za devojke da se sretnu sa nečim novim što možda nisu imale prilike da vide u školi“, rekla je Olmstidova, dodajući:

„Sam proces konkurisanja je vrlo jednostavan, samo treba napisati nekoliko rečenica o tome zašto vas kamp interesuje, snimiti i postaviti na internet mali lični video“, navela je direktorka Olmstid.

Sve devojke koje žele da se prijave za učešće na kampu, to mogu učiniti preko portala Milenijum fondacije na Kosovu koji se nalazi na adresi https://millenniumkosovo.org/

„Ovaj letnji kamp je veoma važna inicijativa koja dolazi iz Amerike. Međunarodna korporacija ’Intel’, jedna on navećih tehničkih firmi, zajedno sa drugim važnim institucijama, fondacijom ’Girls up’ i američkom korporacijom ’Milenijum’ organizuju, po prvi put na Balkanu, letnji kamp samo za devojke, starosti od 15 do 18 godina. Polaznice će moći da nauče nešto novo o liderstvu, nauci i tehnologiji od najpoznatijih međunarodnih mentora“, rekao je izvršni direktor kosovske fondacije „Milenijum“ Petrit Seljimi.

On naglašava da je kamp apolitičan.

„Veoma je važno da se fokusiramo na to što je Kosovu i drugima potrebno, da vidimo šta traži ekonomija. Ono što već znamo je da ekonomija traži one koji vladaju naukom, tehnologijom, inženjeringom“, kazao je Seljimi i izrazio nadu da će biti interesovanja i od strane srpske zajednice na Kosovu.

„Nadam se da će nastati nove, privatne veze između devojaka tokom kampa. Ovo je kamp gde ćemo posaditi seme, gde će novi lideri u ekonomiji, nauci, dobiti vrhunsku inspiraciju od strane najboljih mentora“, zaključio je Seljimi.

Ovaj letnji kamp prati ranije utvrđen međunarodni model. „Žene u nauci“ (Wi-Sci STEAM) kampovi su ranije organizovani u Gruziji, Africi i Južnoj Americi. Rezutati kampova su uvek bili odlični, a mentori su dolazili sa vodećih fakulteta inženjerstva, tehnologije i drugih nauka.

 


Komentari posetilaca