Lipljan: Prosvetari sumnjaju na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
23/09/2020 23:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 584 |
|


Glas Amerike, 23.09.2020. -  Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.

 

“Prinuđeni smo da vam se obratimo u nadi da će neko konačno reagovati na vapaje naroda koji radi u osnovnoj školi ‘Braća Aksić’ u Lipljanu, koji su poslednjih dana obespravljeni, poniženi, omalovaženi, diskriminisani neljudskim ponašanjem vršiteljke dužnosti direktorke škole Bogdanke Mirić, koja je već treći mandat VD - istina jednom i na devojačko prezime Nenadić, “jer joj se može”…kako kaže!”, piše u uvodnom delu pisma koje su, Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije, 15. septembra 2020. uputili radnici Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu.

 

Proveravajući navode pisma Glas Amerike je došao do sva tri rešenja o imenovanju Bogdanke Mirić za vršiteljku dužnosti direktorke osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, koja je potpisao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije Mladen Šarčević.

Prvo rešenje je od 17. juna 2019. godine na ime Bogdanka Mirić. Drugo je ministar Šarčević potpisao 27. januara 2020. godine, ali na ime Bogdanka Nenadić, a treće 3. avgusta ove godine, ponovo na ime Bogdanka Mirić. Sva tri rešenja odnose se na istu osobu.

 

Advokatica Jovana Filipović za Glas Amerike kaže da ovo nije neuobičajena situacija.

 

“Ovakva situacija je moguća, naročito kada su u pitanju žene. Moguće je da se žena udala ili razvela u međuvremenu ili da je jednostavno želela da promeni prezime. Tako da je procedura promene prezimena sasvim legalna i u skladu sa zakonom. Treba prvo preispitati takvu mogućnost, da li je došlo do promene prezimena. Zatim moguće je da je u pitanju neka tehnička greška u spisima tih predmeta i u celoj evidenciji mora da postoji po broju predmeta, po broju dosijea, na koji način je došlo do toga da se izdaju rešenja sa dva različita prezimena istoj osobi koja obavlja istu funkciju“, rekla je za Glas Amerike advokatica Jovana Filipović.

Na koji način je došlo do toga da direktorka Mirić ima tri rešenja o imenovanju, sa dva različita prezimena, Glas Amerike je pokušao da sazna od same Bogdanke Mirić. Međutim, posle neformalnog razgovora koji je trajao skoro sat, ona nije želela zvanično da govori za Glas Amerike o tome, ali i drugim pitanjima u vezi sa navodima kršenjem zakona.

 

Za razjašnjenje situacije u vezi sa imenovanjem iste osobe sa dva različita prezimena Glas Amerike se obratio i ministru prosvete u Vladi Srbije Mladenu Šarčeviću, ali odgovor još nismo dobili.

 

Takođe je nejasno kako je ministar Mladen Šarčević u rešenju od 3. avgusta ove godine naveo da imenuje Bogdanku Mirić za vršiteljku dužnosti direktorke osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, zbog toga što je - kako se navodi u obrazloženju - Bogdanki Mirić istekao mandat, a zapravo bi trebalo da je prema prethodnom rešenju mandat istekao Bogdanki Nenadić.

 

Pojedini radnici ove škole u pismu Agenciji za borbu protiv korupcije navode da vršiteljka dužnosti direktorke ove škole Bogdanka Mirić od samog početka svog mandata radnicima daje ugovore na 60 dana, što je - kako tvrde - suprotno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - član 155, stav 3, tačka 1-3.

 

Glas Amerike saznaje da od oko 100 radnika ove škole, više od 50 njih ima ugovore na 60 dana. Kontaktirali smo neke od njih, ali nisu želeli da javno govore o tome. Međutim, za razgovor je bio raposložen suprug jedne od zaposlenih - Igor Jovanović.

 

“Moja supruga radi u školi “Braća Aksić” već 15 godina i jedina je radnica sa tim stažom, koja nema rešenje za stalno, ali nema ni normu. Norma je 14 časova i sad joj se ukazala prilika da joj se dopuni norma, međutim nije. Kada smo pitali zašto nije i kad smo se raspitali ko je zaposlen za te časove, došli smo do saznanja da je načelnica (školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju, prim. aut) Jasmina Dedić poslala svoju rođaku i uzela te časove”, rekao je za Glas Amerike suprug jedne od zaposlenih u OŠ “Braća Aksić” u Lipljanu.

 

Jovanović kaže da su o svemu obavešteni načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić, Ministarstvo prosvete Republike Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čiji je - kako kaže - pristalica.

 

“Mi smo imejlom obavestili sve institucije koje su nadležne za neki problem. Moj najveći problem je što imam četvoro dece, a nezaposleno sam lice i jedini prihod koji imamo je taj, gde supruga radi. Tako da mi posle ovoga nemamo drugo rešenje, jedino što razmišljam da posle ovoga odemo ispred Skupštine u Beogradu, sa suprugom i četvoro dece i da započnemo štrajk”, kaže Jovanović.

Navodni prijem u radni odnos rođake načelnice školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmine Dedić, kako se navodi - po njenom naređenju, takođe je jedna od tačaka, koja je navedena u pismu Agenciji za borbu protiv korupcije.

 

Osim Bogdanke Mirić koja je odbila razgovor za Glas Amerike, pokušali smo da o navedenim tvrdnjama razgovaramo i sa načelnicom školske uprave Jasminom Dedić, međutim sa njom telefonom nismo uspeli da stupimo u kontakt, a na pitanja poslata mejlom ni posle dva dana nismo dobili odgovor.

 

U pismu Agenciji za borbu protiv korupcije se navodi i da Bogdanka Mirić vrši mobing nad zaposlenima. Kao primer navode što zahteva da se obračun plata vrši ručno.

 

“Plata da se obračuna ručno, za svakog pojedinca posebno. Godina staža, sati, koeficijent, razredno starešinstvo osnovaca, procenat angažovanja, kosovski dodatak i da bude spremljeno za svakog radnika na stolu i obrazloženo o kosovskom dodatku posebno koliko primaju”. Deo je zvaničnog zahteva v.d. direktorke Bogdanke Mirić šefici računovodstva Snežani Dekić, koji je u školskoj arhivi zaveden 30. novembra 2019. godine.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić već nekoliko godina govori da je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije digitalizacija, pre svega u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja. Međutim, obračun plata ručno u ovoj školi se ionako ne vrši već više od 10 godina, na šta je direktorku podsetila šefica računovodstva.

 

“Ovim vas obaveštavam da se zarade ručno ne obračunavaju od 2007. godine od kad smo prešli na obračun zarada preko uprave trezora. Ukoliko budete i dalje insistirali da ručno obračunavam platu upozoravam vas da neću imati vremena da uradim narednu platu, a na vama će biti odgovornost ukoliko radnici ne prime platu na vreme ili uopšte, a o svemu ću obavestiti prosvetnog inspektora, školsku upravu i ministra prosvete”, navodi šefica računovodstva Snežana Dekić u odgovoru v.d. direktorki Bogdanki Mirić.

 

U pismu se jos navodi da u ovoj školi muzičko vaspitanje predaje istoričar, a ekonomisti predaju informatiku, građansko pravo i tehničko obrazovanje.

 

Deo rukovodstva škole je nekoliko puta upozoravao i samu Bogdanku Mirić da svojim postupcima krši zakon. O - kako navode - alarmantnoj situaciji koja se dešava u osnovnoj školi “Braća Aksić”, pisali su i načelnici školske uprave, kao i ministru Mladenu Šarčeviću. Pojedini zaposleni tvrde da je poslednji sastanak školskog odbora održan pre nešto više od godinu dana i da im je nejasno zašto se ne raspisuje konkurs za direktora škole. Upravo to pitali su i načelnicu školske uprave Jasminu Dedić a ona ih je uputila na odluku Ministarstva prosvete.

 

“Preporuka ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da se do daljnjeg ne raspisuju konkursi za imenovanje direktora škole”, navela je Jasmina Dedić.

 

Iako je od početka nove školske godine prošlo više od 20 dana, prema tvrdnjama pojedinih zaposlenih, osnovna škola “Braća Aksić” u Lipljanu još nije usvojila plan rada za školsku 2020/21. godinu.

 


Komentari posetilaca