Liturgija u Velikoj Hoči povodom Svetog Trifuna
14/02/2023 11:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 280 |
|

Kim, 14.02.2023. - Povodom praznika posvećenog Svetom Trifunu u kapeli vinice manastira Visoki Dečani u Velikoj Hoči, vladika raško prizrenski Teodosije služio je prazničnu liturgiju. Narod i vinogradare ovoga kraja pozvao je na molitvu i post, te odupiranje od iskušenja. Predviđeno je da se obeležavanje praznika nastavi orezivanjem čokota i svečanim ručkom povodom gradske slave Orahovca. 

Liturgiji koju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske služio vladika Teodosije, prisustvovali su meštani Velike Hoče i Orahovca, a među njima bilo je i dosta dece. Ovaj kraj poznat je kao vinogradarski, a većina meštana bavi se proizvodnjom vina i rakije.

„U duhu, istini i pravdi, ljubavi jeste i Sveti mučenik Trifun koga danas slavimo i ovde ova kapela u konaku metoha dečanskog u ovom selu posvećena je Svetom Trifunu jer je on zaštitnik vinogradara. On je zaštitnik i svih onih koji nesebično služe Bogu i koji ljube Boga“, kaže vladika napominjući da je Sveti Trifun bio i iscelitelj.

Vladika je u besedi kazao da i u današnje vreme kao i nekada davno ima onih koji su spremni da postradaju za Hrista i da proslavljaju njegovo ime. Naglasio je da su u posleratnim godinama mnogi postradali na Kosovu, a među njima i monasi ove eparhije i to samo zato što se nisu odrekli Hrista.

„Oni su nama sveća koja nam pokazuje put kojim mi treba da hodimo. Šta povodom praznika Svetog Trifuna u kapeli vinice manastira Visoki Dečani koja je posvećena ovom svecuospod danas od nas najviše očekuje i traži. To je da imamo ljubavi i da smo nesebični. Ne možemo misliti na sebe samo, a sve druge zanemariti“.

Napomenuvši da uskoro počinje Vaskršnji post, vladika je ukazao da je vreme praštanja. „Ja bih vas sve zamolio da budući u kakvom vremenu živimo i šta nas sve okružuje i kakva iskušenja danas imamo, naročito mi na Kosovu i Metohiji da svi zapostimo Veliki časni post. To je dobro za sve nas kao narod božji koji služimo Bogu a isto tako je dobro za svakoga ponaosob. Post daje zdravlje i duši i telu“.

Istakao je da su preci za nas sačuvali i nama predali sve što su imali, te da bi isto trebalo da učinimo i mi sami.

„Sve to što smo primili da sačuvamo, a ne možemo to da činimo ako ne budemo svesni svega što imamo i što smo primili i što bi trebalo da predamo našoj deci. Ne možemo to da učinimo ako u sebi nemamo sile božje, snage božje da se odupremo svim ovim iskušenjima ovoga sveta iljudima koji nas zovu na drugi put, i koji nas nagovaraju da idemo drugim putem, a ne Hristovim putem“, kazao je vladika u besedi.

U kapelici je prerezan i slavski kolač, a meštani Orahovca i Velike Hoče koji ovaj dan proslavljaju kao gradsku slavu nastaviće tokom dana obeležavanje praznika.

Oko podneva je predviđeno orezivanje vinograda uz blagoslov crkvenih velikodostojnika.

 

 

 


Komentari posetilaca