Ljepaja: Hašim Tači i Aleksandar Vučić više ne veruju evropskom procesu
15/06/2020 10:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 523 |
|


Slobodno srpski, 15.06.2020. - Politički analitičar Fadilj Ljepaja rekao je u emisiji Slobodno srpski da predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, više ne veruju, kako je kazao, evropskom procesu na Balkanu i da su zbog toga krenuli da dijalog pokrenu sa one tačke, sa koje može da se pokrene.

„Bar oni (Vučić i Tači) veruju da je tako, a tu je važna administracija Vašingtona. Jednostavno dosta se dugo lobiralo iz Begrada, iz Prištine, iz Moskve, iz Ankare, za neko novo uređenje Balkana,  gde je bio princip nepromenljivosti granica i jednostavno bi se to rešilo drugačije. Sad da li će to uspeti  ne zavisi ni od Vučića, ni od Tačija, čak ni od Moskve, jednostavno zavisi od toga kako će stvari teći na novembarskim izborima u Vašingtonu“.

Komentarišući najavu predsednika Kosova Hašima Tačija da neće učestvovati u dijalogu Beograda i Prištine, ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, Ljepaja kaže da Tači to radi iz drugih razloga.

„On (Tači) to radi samo zato da bi bio u centru pažnje. Ako bude uvideo da tako mora da bude, on će tako i da uradi, ali on se tako predstavlja kao najmoćniji igrač na terenu...“..

 

KFOR jedini garant mira

 

Govoreći o 21-oj godišnjici od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, Ljepaja je kazao da je KFOR i posle više od dve decenije jedini garant mira u ovom trenutku.

„Da nema danas KFOR-a na Kosovu, ne bi bilo nikakvih garancija ni za šta, ni za Kosovo, a ni za stanje unuar Kosova. Mislim da vlast na Kosovu još uvek ne može da garantuje bezbednost svih građana dok ne bude postignut  sporazum između Kosova i Srbije o normlanizaciji odnosa,  jer država Srbija radi na tome da Kosovo onesposobi da obavlja funkcije i uspeva u tome dosta dobro. Oni igraju na kartu nefunkcionalnosti na Kosovu i Kosovo ne uspeva pod tim pritiskom, jer kad neko ima kontrolu nad jednom  zajednicom,  može uvek da pravi problem“.

 

 

Boreći se protiv kriminala Kurti stekao više protivnika nego saveznika

 

Govoreći o radu Vlade Kosova  na čijem je čelu bio Aljbin Kurti, Ljepaja je kazao da je Kurti „krenuo da rešava neke probleme na Kosovu i ispunjava ono što je obećao u izbornoj kampanji“,  a što se odnosi na borbu protiv korupcije i kriminala.

„On je to krenuo sistemski da rešava i mislim da je napravio više protivnika nego saveznika tim svojim potezima. Ja mislim da je to čak uticalo i na saveznike u Vladi... Kurti nije imao neki čarobni štapić, ali nije krenuo na taj put sam. Dve partije: Pokret Samoopredeljenje i DSK ušli su u neki željeni pravac koji većina stanovništva na Kosovu želi. Kurti je sistemski krenuo da rešava probleme državne strukture promenama i izgleda da je došao do nekog momenta kad koalicioni partner nije hteo više da prati Samoopredeljenje na tom putu. Onda se tu umešala i međunarodna politika. Mislim da je više forsirano, čak odavde, to neko nepoverenje prema vladi i jedostavno dobili smo šta smo dobili“, rekao je u emisiji Slobodno srpski analitičar Fadilj Ljepaja.

 

 


Komentari posetilaca