Lubonja: Priština i Tirana zatvaraju oči pred zločinima OVK
19/07/2013 21:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 866 |
|

Albanski pisac Fatos Lubonja našao se u nemilosti kosovskih vlasti zbog svojih izjava da su pripadnici političke elite na Kosovu i u Albaniji zatvorili oči pred zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prenosi portal "Balkan insajt".
 
U majskom izdanju časopisa "Sudesteuropa", Lubonja je pisao o reakcijama albanske političke elite na oslobađajuću presudu bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju pred sudom u Hagu i podsetio da je Haradinaj potom dočekan kao heroj u Prištini i Tirani uprkos tome što je, kako navodi, elita imala dovoljno informacija da su optužbe haškog tužilaštva bile tačne.
 
Na njegovo pisanje oglasio se i sam Haradinaj koji je za kosovsku televiziju RTK prokomentarisao da je reč o klevetničkim stavovima, nagovestivši da bi zbog toga mogao da tuži pisca.
 
Albanski pisac smatra da je reakcija na Haradinajevo oslobađanje u Albaniji i na Kosovu pokazala licemerje političke i kulturne elite koja, kako ocenjuje, koristi nacionalističku ideologiju kako bi ljudima "isprala mozak".
 
- Kao i u doba komunizma, Albanci su hranjeni idejama da su ništavni u odnosu na interese nacije i da treba da se žrtvuju za svoju domovinu, zatvarajući oči pred svakim zločinom počinjenim u to ime, napisao je Lubonja.
 
- To ispiranje mozga stvara svojevrsnu šizofreniju jer Albanci veličaju heroje koji se žrtvuju za naciju, a istovremeno oplakuju nitkove koji ih potkraduju ili čak ubijaju - što je jedno te isto, smatra ovaj pisac.
 
Njegov članak je razbesneo članove Hardinajeve Alijanse za budućnost Kosova, navodi "Balkan insajt".
 
Portparol Alijanse Ernest Ljuma napao je Lubonju na društvenim mrežama i nazvao ga "kučkinim sinom".
 
- Lubonjino prezime zvuči kao srpsko, napisao je Ljuma, nazvavši ga "Srbinom koji govori albanski", prenosi "Balkan insajt."
 
Kosovski ministar kulture Memlji Krasnići optužio je pisca da je napisao sramotne i bolesne komentare o osloboditeljima Kosova.
 
Oglasila se i kosovska ministarka za integracije Vljora Čitaku koja je rekla da je bila "šokirana" i da je "ostala bez teksta" zbog Lubonjinog članka.
 
Haradinaj je u novembru prošle godine oslobođen svih optužbi za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu ''90-tih godina, nakon što mu je ponovljeno suđenje pred Tribunalom.
 
Tužilaštvo ga je, sa još dvojicom optuženih, smatralo odgovornim za mučenje i ubistva Srba i Albanaca u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.
 
Sudsko veće je zaključilo da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice, uključuju i onu da su bili deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se, uz pomoć logora, uspostavi kontrola OVK u zapadnim oblastima Kosova.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca