Lučić: Za opstanak srpskog naroda ključno da Telekom opstane kao provajder
22/12/2023 12:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 68 |
|

Tanjug, RTV, 22.12.2023. - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je za opstanak srpskog naroda na Kosovu važno da Telekom opstane kao provajder. Lučić je, komentarišući odluku Uprave za zaštitu konkurencije u Prištini da kazni filijalu MTS na Kosovu sa 1,56 miliona evra, istakao da je cilj te kazne da spreči širenje MTS-a.

“Od kako je aktuelna administracija na vlasti, mi imamo problema i kontinuirani pritisak, koji je kulminirao u avgustu, kada su probali da nas skroz isključe. Ta akcija je propala zbog velike podrške međunarodne zajednice. Sada idu na plan B, a to je da probaju da spreče naše dalje širenje, pogotovo u konsolidaciji malih kablovskih operatera u srpskim enklavama, jer su tu neki mali kablovski operateri koji dugoročno ne mogu da izdrže s poslovanjem”, rekao je Lučić.

Dodao je da je vrlo bitno da se MTS konsoliduje i tako zadrži u svakom srpskom domaćinstvu stabilan internet i televiziju, tj. komunikaciju sa svetom.

“Oni sada pokušavaju da spreče buduće akvizicije jer smo mi odbijeni prošle nedelje prilikom kupovine malog kablovskog operatora u Gračanici, a na silu pokušavaju da revidiraju i stare akvizicije”, navodi Lučić.

Objašnjava da prištinske institucije po ko zna koji put krše sopstvene zakone, jer je Telekom imao četiri kablovske akvizicije 2019. godine, koje su urađene po njihovom starom zakonu, gde je bilo jasno precizirano da, ako je prihod neke kompanije ispod nekog godišnjeg prihoda, ta transakcija ne mora da se prijavljuje Agenciji za zaštitu konkurencije.

Kako navodi, oni su, u međuvremenom promenili taj zakon i sada tvrde da su ga promenili zbog Telekoma.

“Izbacili su te pragove, upisali da morate uvek da prijavite akvizicije, a onda potpuno nezakonito pokušavaju da na naše stare akvizicije primene novi zakon i u stvari da tom kaznom od milion i po evra, jer nismo prijavili te akvizicije, da pokušaju da nas nateraju da ih opet prijavimo kako bi pokušali nekako retroaktivno da odbiju. To je pravno nemoguća situacija”, naglasio je Lučić.

Najavio je da će se Telekom protiv toga boriti tužbom Privrednom sudu, koja ne odlaže izvršenje naplate tih milion i po evra.

“Mi smo na tu kaznu bili spremni. Ona je nesrazmerna i trebala bi da bude duplo manja, ako gledate njihov zakon po našem prihodu na KiM. Ali, u svakom slučaju, mi ćemo podneti tužbu sudu i tražićemo odlaganje te presude. Ne verujem da će nam to uslišiti”, rekao je Lučić.

Dodao je da, kao i u avgustu, očekuje pomoć stranih ambasada u Prištini.

Prema njegovim rečima, ovo je blaži slučaj nego onaj u avgustu, kada je Priština htela skroz da isključi Telekom.

“Potpuno sam siguran da ćemo ovog puta pobediti zbog toga što mi striktno vodimo računa da poštujemo Briselski sporazum, jer nas taj sporazum štiti, a ta Kurtijeva agencija po ko zna koji put krši zakone i oni, ja mislim, to znaju”, naveo je generalni direktor Telekoma.

Lučić je zahvalo svim zaposlenima, nazvavši ih “novim srpskim herojima”, jer i pored rada pod pritiskom i komplikovane bezbedonosne situacije, kompanija i dalje funkcioniše bez ikakvih problema.

“Ja sam veoma optimističan, ne samo da ćemo rešiti ovaj problem, nego smo mi krenuli u kontranapad, već smo pokrenuli inicijativu da konačno rešimo dobijanje i te treće mobilne licence kako bismo na teritoriji celog KIM pružili mobilne usluge”, istakao je on.

Kada je reč o širenju Telekoma u dijaspori, Lučić je naveo da očekuje da će kompanija za dve do tri godine imati preko milion korisnika u dijaspori i da će dijaspora značajno uticati i na prihod čitavog Telekoma Srbija.


Komentari posetilaca