Mala Gospojina u Gračanici
21/09/2022 13:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 303 |
|

Medija centar Čaglavica, 21.09.2022. - Liturgijom u manastiru Gračanica, litijama i rezanjem slavskog kolača ispred zgrade Opštine Gračanica, počelo je obeležavanje opštinske slave Mala Gospojina. U Domu kulture u 18 časova održaće se i Svečana akademija. 

Liturgijom u manastiru Gračanica, litijama gračaničkim ulicama sve do zgrade Opštine Gračanica i rezanjem slavskog kolača počelo je obeležavanje opštinske slave Mala Gospojina. Liturgiju je, u prisustvu više stotina vernika, služio vikarni vladika novobrdski Ilarion uz sasluženje sveštenstva eparhije raško prizrenske. 

“Naš opstanak na prostorima Kosova i Metohije je svojevrsno čudo božije i tu se vidi koliko je velika moć crkve. Možda je ružna to reč, ali može sada da se upotrebi, to je takozvana meka moć, a to je zapravo ta tiha voda koja roni breg, koja postojano menja celokupnu tvorevinu, koja nekim nevidljivim nitima gradi bedeme oko naših svetinja”, rekao je Ilarion. 

Rezanje slavskog kolača obavljeno je ispred zgrade Opštine Gračanica, gde se prisutnima obratila gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić. 

“Opština Gračanica danas slavi dan kada je formirana naša lokalna samouprava, dan kada je formiran jedan od stubova našeg opstanka. Ali, danas slave svi naši građani, danas slave sve naše škole, vrtići, svi naši domovi zdravlja, domovi kulture, svi naši sportski klubovi, sva naša deca. Dragi sugrađani, danas svi zajedno upućujemo molitve majci božijoj da nas sačuva i sabere u svojoj ljubavi, veri i nadi u spasenje”, rekla je Ljiljana Šubarić. 

Ispred zgrade Opštine Gračanica za sve prisutne organizovan je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali Kulturno umetničko društvo „Slavuj“ iz Badovca i Kulturno umetničko društvo  „Branko Medenica“ iz Ugljara, a večeras će biti održana i Svečana akademija. Obeležavanju opštinske slave pored lokalnih zvaničnika i drugih predstavnika društveno političkog života na Kosovu, prisustvuju i brojni drugi gosti iz Beograda, Novog Sada, Subotice…  

 

 


Komentari posetilaca