Mališanima u Lipljanu dodeljen časopis "Slavko Pravoslavko"
24/02/2022 13:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 266 |
|

RTV KIM, 24.02.2022. - Više od 70 učenika OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu obradovali su članovi udruženja "Samo sloga Srbina spasava" iz Lebana podelom časopisa "Slavko Pravoslavko".

Časopis u svojoj tematici čuva srpsku istoriju, tradiciju, kulturu i srpski identitet. U njemu se mogu naći priče o porodici, Vaskrsu, Mojkovačkoj i Kosovskoj bici, Gračanici i Kralju Milutinu.

"Četrnaestog januara ove godine donirali smo novogodišnje paketiće i tom prilikom smo im obećali da ćemo im doneti čuveni naš časopis "Slavko Pravoslavko". Danas smo došli da ispunimo svoje obećanje i obradujemo najmlađe. Namenjen je deci uzrasta od prvog do osmog razreda", kazao je predsednik udruženja "Samo sloga Srbina spasava", Radovan Cvetković.

"Slavko Pravoslavko" je drugi broj časopisa izdat u 4000 primeraka, dok je prvi bio urađen u 2000 primeraka.

"Časopise smo delili i na humanitarnim bazarima gde smo skupljali novac za srpsku decu sa Kosova i Metohije, a takođe planiramo da podelimo i na teritoriji tri opštine, Lebane, Medveđe i Bojnik kao što smo delili i prvi broj časopisa", dodao je Cvetković.

Udruženje "Samo sloga Srbina spasava" podeliće 800 primeraka časopisa "Slavka Pravoslavka", u isturenom odeljenju OŠ "Vuk Karadžić" u Batusu, Lepini, u OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu, u OŠ "Dositej Obradović" u Prekovcu a sutra planiraju posetu Kosovskoj Kamenici gde će preko 300 mališana dobiti časopis.

"’Slavko Pravoslavko’ je nastavak tradicionalnih predmetima koji bi trebalo da se uvedu u osnovnom obrazovanju. Časopis sadrži i dosta biblijskih priča koje nas uče pravoslavlju. Borimo se protiv nekih nakardnih praznika koji nam stižu sa Zapada, zapravo treba više da čuvamo svoje praznike, da se bavimo našom istorijom, tradicijom kako bi imali zdravu budućnost a ne da se priklonimo drugim praznicima i narodima" zaključuje predsednik udruženja Radovan Cvetković.

Olivera Radaković, učiteljica trećeg razreda u OŠ "Braća Aksić" smatra da će ovaj časopis jako značiti deci jer će iz njega naučiti o svojoj tradiciji i kulturi.

"Posebno što je naše podneblje bogato kulturnim znamenitostima koje trebamo da sačuvamo i negujemo. Nadam se da će im časopis koristiti u svakodnevnom školovanju zato što uvek nosi neko novo iskustvo i novo znanje kojim deca mogu da upotpune ono što uče u školi. Znači nam svaki vid podrške naročito iz razloga što je ovde život otežan. Deca se slabije kreću i svaki dolazak novog prijatelja njima mnogo znači i čini ih srećnim", rekla je Radakovićeva.

Izradu časopisa "Slavko Pravoslavko" finansira opština Lebane, kroz realizaciju projekta "Sloga nek’ staru podigne slavu" koji sprovodi pravoslavno udruženje "Samo sloga Srbina spasava".

 

 


Komentari posetilaca