Marinković: Za dve godine broj srpskih đaka na Kosovu smanjen za 1.000
12/09/2023 15:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 109 |
|

Beta, 12.09.2023. - Miodrag Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) je saopštio da je broj đaka koji na Kosovu pohađaju nastavu na srpskom jeziku u poslednje dve godine smanjen za skoro hiljadu.

"Prema dostupnim podacima Školske uprave za Kosovo i Metohiju, osnovne i srednje škole na Kosovu 2021. godine je pohađalo 15.520 đaka. Dve godine kasnije, prema istom izvoru, škole na Kosovu pohađa 14.610 učenika. Dakle, za samo dve godine u školama imamo skoro hiljadu đaka manje", rekao je Marinković agenciji Beta.

Ministarstvo prosvete Srbije je u odgovoru agenciji Beta navelo da je ove godine na Kosovu u prvi razred osnovne škole upisano 1.127 učenika, a da je u prvi razred srednje škole krenulo 1.174 đaka.

Ministarstvo je dodalo da se nastava na srpskom odvija u sto školskih objekata i da u osnovnom i srednjem obrazovanju ima ukupno 14.610 srpskih đaka.

Marinković je istakao da je broj srpskih đaka na Kosovu u poslednjih deset godina smanjen za više od deset hiljada.

"Broj Srba na Kosovu permanetno opada. Zvanični statististički podaci o broju Srba koji napuštaju Kosovo nisu dostupni jer kosovski Srbi nisu učestvovali na nekoliko poslednjih popisa stanovništva koje su organizovale vlasti u Prištini, niti su u istom periodu popisivani od strane Republike Srbije. Školska Uprava za Kosovo i Metohiju je 2012. godine govorila o 25.000 đaka upisanih u predškolske i ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja na Kosovu. Ti uporedni podaci pokazuju alarmantno smanjenje broja učenika i verovatno odlazak njihovih porodica s Kosova", ocenio je on.

Marinković je dodao da mladi ljudi smatraju da obrazovni sistem na Kosovu permanentno gubi na kvalitetu, da programi koji se nude nisu prilagođeni potrebama tržišta i da generalno obrazovanje ne donosi bolje mogućnosti za zapošljavanje.

"Veliki uticaj na odluku mladih na napuste Kosovo ima i nestabilno bezbednosno okruženje, ali i nedostatak prilika za pronalaženje poslova, kako zbog nepovoljnih ekomonskih prilika, tako i zbog svepristune korupcije, nepotizma i stranačkog zapošljavanja. Svesni da se do posla dolazi stranačkim vezama, a ne kvalitetom i kompetentnošċu kandidata, mladi ljude priliku za zaposlenje traže na veċim tržištima u Srbiji", kazao je Marinković.

Redakcija Kim radija se u poslednje vreme u više navrata bavila temom mladih i obrazovanja na Kosovu.

Miodrag Marinković je i ranije upozoravao na odseljavanje Srba sa Kosova.

 

 


Komentari posetilaca