,,Maturska parada’’ prvi put u Gračanici
17/05/2019 15:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1886 |
|

New press, 17.05.2019. - Mesec maj za škole na Kosovu je u znaku maturskih slavlja. Pored uobičajenih priprema maturskih haljina, odela i priprema za upis na fakultete ove godine maturanti pojedinih škola na Kosovu pripremali su i svoj prvi Maturski ples.

Danas u  centru Gračanice je po prvi put održana manifestacija pod nazivom ,,Maturska parada 2019''. Oko stotinak  maturanata  srednje Medicinske i Građevinsko – saobraćajne škole, zajedno sa svojim vršnjacima širom Srbije i Evrope, zaplesalo je  maturski ples uz kompoziciju Johana Štrausa "Slepi miš", a muzika se emitovala preko satelitskog radija i u isto vreme za sve plesače - tačno u podne. Na osnovu toga se obara i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. godine  iznosi 33.202 plesača.

Ovom manifestacijom srednjoškolci tradicionalno obeležavaju kraj jednog dela školovanja, promovišu toleranciju, mir i prijateljstvo, ali se i povezuju sa mladima iz cele Evrope. Ideja da se po prvi put u Gračanici održi maturski ples prema rečima  direktora Medicinske škole u Gračanici, Miodraga Živića, potekla je od članova Parlamenta Medicinske škole.

,,Ovo je prvi ples koji se održava u Gračanici. Pleše ceo svet, sela Evropa uključujući i gradove Srbije i Crne Gore. Ja sam prihvatio inicijativu i malo pomogao oko organizovanja, naravno uz odobrenje i pristanak Ministarstva prosvete Republike Srbije. Ove godine je plesalo oko 100 maturanata, a mi se nadamo da će sledeće godine da se uključe i ostale škole’’, rekao je Miodrag Živić.

Profesorka istorije, Jasmina Stanišić,  kazala je da su za koreografiju bili zaduženi profesori fizičkog vaspitanja koji su kako je kazala sa učenicima redovno vežbali.

,,Profesori fizičkog vaspitanja koji su u ovom slučaju bili asistenti  kako bi ovaj ples uspeli da savladaju i da pripreme. Ovaj ples je godinama u nazad prijavljen u Ginisov rekord  i mi ove godine učestvujemo u obaranju tog rekorda’’, rekla je Jasmina Stanišić.

Sa crvenim i plavim majicama, balonima, uz prijatelje, igru i smeh, maturanti obeležavaju kraj četvorogodišnjeg druženja.

,,Drago mi je što smo mi prva generacija koja pleše ovaj ples u Gračanici i nadam se da će buduće generacije slediti naš primer i da će od sada ovo biti tradicija svim školama na Kosovu. Dok mi je s druge strane žao što je kraj godine i što se rastajemo’’, rekla je učenica srednje Medicinske škole Marija Marinković iz Gračanice.

,, Drago mi je što smo se mi prvi oprobali u ovome i hvala profesorima što su došli na ideju da ovako nešto organizuju, bilo je predivno. Ja završavam medicinsku školu i planiram da upišem medicinski fakultet’’, rekao je Aleksandar Ničić.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, kao i direktori škola, profesori, roditelji i veliki broj građana. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Inače ples tolerancije se u Srbiji održava već trinaest godina – prvi maturanti zaplesali su 2006. godine u Nišu, a nakon toga parada se proširila na gotovo sve gradove u Srbiji. Ovaj ples do sada je igralo oko 150.000 maturanata u Srbiji, a skoro pola miliona u Evropi.

 

 


Komentari posetilaca