Međunarodni dan nestalih u Gračanici: Ostaje nam da verujemo u Božiju pravdu
30/08/2023 15:06|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 282 |
|

Medija centar Čaglavica, 30.08.2023. - Međunarodni da nestalih obeležen je danas i u Gračanici. Na platou ispred opštine Gračanica članovi porodica i predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih lica nosili su fotografije nestalih i veliki transparent na kojem je pisalo: „Gde su nestali?“. Skupu su prisustvovali i predstavnici pojedinih institucija.

Saša Perenić traga za bratom, novinarom Rankom Perenićem, koji je nestao zajedno sa svojim kolegom Đurom Slavujem 21.avgusta. 1998. godine na putu ka Zočištu. Perenić kaže da članovi porodica već 25 godina žive u agoniji – bez rezultata i volje da se pitanje nestalih i kidnapovanih reši. Dodaje i da se “oni koji ovo pitanje mogu da reše odavno prave nemi”.

“Ranije su bili voljni da čuju, ali nažalost bili su voljni da čuju samo onoliko koliko su hteli i koliko im je trebalo. Jednostavno vršili su test nad nama da saznaju koliko mi u stvari znamo o našim najmilijima, da li imamo neke podatke, da li znamo ko su potencijalni kidnaperi. Kada su sklopili svoj veliki mozaik kao što ste i svi svedoci danas ih nema. Jer, od  1998. godine po meni krivci su prvo međunarodna zajednica, koja je bila tu prisutna, znamo ko je bio ovde 1998. godine od Vokera do kompletne njihove misije”, rekao je Saša Perenić.

Predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u Gračanici Silvana Marinković poručila je da kidnapovana lica nisu samo brojke. Ona je istakla da se pitanja članova porodica nestalih lica  iz godine u godinu ponavljaju, ali da i uprkos svim poteškoćama neće odustati od rasvetljavanja sudbine svojih bližnjih.

“Pitamo se dokle će trajati ova neizvesnost. Dokle će trajati ova bol i tuga. Dokle će naši kidnapovani i nestali biti NN lica, pitamo se hoće li biti političke volje za rešavanje sudbine naših najmilijih. Na kraju ovog današnjeg skupa nedaleko od naše velike svetinje manastira Gračanica ostaje nam da verujemo u Boga i Božiju pravdu. Poručujemo međunarodnoj zajednici i svim nadlženim institucijama da otvore svoje arhive, iskoriste sve informacije, provere potencijalna grobna mesta, da pitanje kidnapovanih i nestalih bude prioritetno u pregovorima Beograda i Prištine sa nadom da se ovako nešto ne desi nigde i nikome”, rekla je ona.

Ona je dodala da je za rešavanje pitanja nestalih potrebna politička volja, koja za sada očigledno ne postoji.

“Dok ne bude političke volje neće biti rezultata. Rad radne grupe za nestala lica Beograda i Prištine počeo je da daje rezultate, ali iz tih istih razloga (politike) rad radne grupe prestao je sa radom. A predsedniku Radne grupe za nestala lica u Beogradu gospodinu Veljku Odaloviću zabranjen je ulazak na Kosovo i Metohiju. I tako je ovaj proces stao”, navela je Silvana Marinković.

Skupu u Gračačnici prisustvovali su i predstavnici Crvenog krsta Srbije.

“Rasvetljavanja sudbine nestalih lica je civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama. Ova oboveza vremenom nije i ne može biti manja. Porodoce nestalih lica su pored očiglednih emotivnih problema izloženi brojnim socijalnim i ekonomskim teškoćama te u rešavanju sudbine nestalih veoma važno imati u vidu celokupan humanitarni aspekt ovog problrma”, rekao je Darko Gvozdenović iz Crvenog krsta Srbije.

Prema podacima Resursnog centra iz Prištine, na Kosovu se traga za još 1.618 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti, nestalih pre i tokom ratnih sukoba na Kosovu. Održavanje današnjeg skupa pomogli su Dom kulture „Gračanica“, Opština Gračanica i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Ranije danas Međunarodni dan nestalih lica obeležen je i u Prištini. 

 

Komentari posetilaca