Međunarodni foto konkurs ’’Nasleđe od kamena i neba’’
28/10/2021 10:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1056 |
|

Medija centar, 28.10.2021. - Organizacija Art Exchange Inc. (Art eksčejndž) poziva fotografe širom sveta da se do 30. decembra 2021. godine prijave za učešće na međunarodnom foto konkursu "Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije".

Zainteresovani fotografi iz celog sveta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) kao deo svetske kulturne baštine.

Na Uneskovoj listi svetske baštine nalaze se kulturna dobra čija jedinstvenost, lepota i značaj za živote ljudi prevazilaze nacionalne i regionalne granice i koja predstavljaju nasleđe čitavog čovečanstva. To su mesta koja smo nasledili od predaka i koja brižljivo čuvamo za buduće generacije.

Uputstva za učešće na takmičenju možete pročitati OVDE.

U periodu od 25. oktobra do 30. decembra 2021. treba dostaviti originalne fotografije koje su inspirisane znamenitostima koje je Unesko proglasio svetskom kulturnom baštinom u Srbiji. U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani: srednjovekovni manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu - manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci.

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su našli svoje mesto na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar "Pamćenje sveta".

Više informacija o svetskoj kulturnoj baštini Srbije možete naći OVDE.

Članovi žirija su:

Svetlana Rogić, osnivačica i predsednica Art Exchange Inc. (Art eksčejndž), studirala je fotografiju na Međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku kod nekih od najpoznatijih svetskih savremenih fotografa i magistrirala je menadžment u kulturi na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, SAD.

Živojin Rakočević, pesnik i novinar, direktor je Kulturnog centra Gračanica i predsednik Udruženja novinara Srbije.

Ivan Bagus, indonežanski fotograf, šef je Odseka za fotografiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbija i profesor fotografije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, SAD.

Pobednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 američkih dolara.

Radovi dobitnika prve tri nagrade i finalista će biti deo izložbi koje će se održati u Vašingtonu DC i Beogradu tokom 2022.godine. Svi nagrađeni fotografi i finalisti biće predstavljeni u godišnjem katalogu ovog foto konkursa. Jedinstvena štampana zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta.

Organizator konkursa je Art Exchange Inc. (Art eksčejndž), a medijsku podršku projektu do sada su pružili: Ambasada Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Srpska pravoslavna crkva Sv. Luke u Vašingtonu, Eparhija istočnoamerička SPC, Foto-savez Srbije, Udruženje Novinara Srbije, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i RTS.


Komentari posetilaca