Međuverski dijalog „svetionik mira“ u političkoj buri
16/05/2023 11:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 415 |
|

KoSSev, 16.05.2023. - U senci kontinuiranih političkih trvenja između Beograda i Prištine i narušenih višenacionalnih odnosa, gotovo potpuno nezapaženo prolaze vesti o obnovljenom međuverskom dijalogu.

„On je svetionik mira usred političke složenosti“, poručili su verski lideri pet religije i verskih konfesija.

Komandant Regionalne komande KFOR-a Zapad, italijanski pukovnik Mario Bozi, bio je početkom meseca domaćin međuverskog skupa u bazi Kfora „Villagio Italia“ kod Peći, na kojem je organizovao i radni ručak.

Sastanak sa naglaskom na negovanju duha tolerancije i jedinstva u politički složenim vremenima, okupio je predstavnike svih važnijih verskih zajednice u zapadnom delu Kosova, pre svega iz Dečana, Đakovice, Prizrena, Peći, Junika i Istoka.

Okupljeni lideri Srpske Pravoslavne Crkve, Katoličke crkve, Islamske zajednice, tarikatske/bektašijske zajednice i Jevrejske zajednice, osim same raznovrsnosti, u klimi međusobnog poštovanja i otvorenog dijaloga, istakli su i ono što predstavlja zajedničke vrednosti vernika.

To su mir i tolerancija, razumevanje za raznolikost tradicija, te značaj suživota.

Svaka vera može da da značajan doprinos negovanju kulture tolerancije i poštovanja različitih tradicija, koje se posmatraju kao društveno dobro, a ne kao teret, jedna je od ključnih poruka ovog susreta.

„Iako različiti u sopstvenim tradicijama, mi smo, kao sledbenici avramskih religija i ujedinjeni u deljenju mnogih vrednosti“, poručeno je sa ovog skupa.

Inače, verski predstavnici iz ovih gradova i opština često posećuju jedni druge, posebno na velike praznike i održavaju neformalne kontakte zahvaljujući i dugogodišnjem poznanstvu.

Tokom ranijih međuverskih susreta, podvučeno je da sukob iz 1999. godine u regionu nije imao verske korene.

 

 


Komentari posetilaca