Mete: NATO je garant teritorijalnog integriteta Kosova
03/06/2019 10:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 528 |
|

RTK2, Tanjug, 03.06.2019. - Albanski predsednik Ilir Meta navodi da prisustvo NATO na Kosovu i njegova bliska saradnja sa institucijama u Prištini i EU doprinosi bezbednijem okruženju na terenu i da je to od suštinskog značaja za, kako je naveo, teritorijalni integritet Kosova i stabilnost u regionu, prenosi list "Dita".

Ilir Meta je, u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, rekao da Albanija podržava "legitimno i suvereno pravo Kosova" na postepeni prelazak kosovskih bezbednosnih snaga u multietničku vojsku, koja je u punoj integraciji sa NATO, navodi Klan.

"Evropska i evroatlantska integracija je jedina pouzdana garancija za konsolidaciju mira, bezbednosti i prosperiteta u region, zasnovana na zajedničkim vrednostima, a napredak u tim organizacijama je vradan svakog žrtvovanja i napornog rada", istakao je Meta u Tirani.

Predsednik Albanije je NATO investiciju u albansku vojnu vazdušnu bazu Kučova ocenio kao prednost ove zemlje, regiona i Alijanse na polju bezbednosti.

Prema njegovim rečima Albanija sa radošću očekuje blisko punopravno učlanjenje Severne Makedonije u NATO.

Meta je istakao, izvanrednu i vitalnu ulogu Albanaca u Severnoj Makedoniji u ostvarivanju ovog strateškog cilja.

"Proširenje i prisustvo NATO u našem regionu su ključni za konsolidaciju bezbednosti, mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", zaključio je Meta u razgovoru sa Stoltenbergom.

 


Komentari posetilaca