Mijačić: Bez političkog dogovora nema rešenja situacije na Kosovu
21/06/2023 10:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 208 |
|

Insajder, Kim, 21.06.2023. - "Susret Vučića i Kurija će se svakako uskoro dogoditi, jer bez političkog dogovora nema ni rešavanja ove situacije", rekao je za Marker koordinator Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

On je dodao i da bez tog susreta nema ni rešavanja situacije na Kosovu.

"Bez političkog dogovora nema ni rešavanja ove situacije. Potrebno je da kosovske vlasti povuku specijalne policijske snage i gradonačelnike i to je nešto što će dobiti kao jasnu poruku u Briselu, bez toga nema rešenja, i to je najbolji način da se stvore uslovi za povratak političkom dijalogu", objašnjava Mijačić i dodaje da je taj susret potreban i kako bi se Kurtiju, a donekle i Beogradu stavilo do znanja da situacija mora da se smiri i da se dve strane moraju vratiti političkom dijalogu.

Mijačić takođe ocenjuje da je u cilju smirivanja tenzija važno i da Srbija pusti trojicu kosovskih policajaca uhapšenih na teritoriji Srbije.

"Cela međunarodna zajednica je tražila od Srbije da te policajce pusti. Tako bismo poslali poruku da je Srbija jedna pravna država, ali i da je Beograd konstruktivan u celom ovom procesu. Ne vidim zašto Beograd još nije oslobodio te policajce jer oni prosto predstavljaju veliki teret u ovom trenutku", dodaje Mijačić.

Sa druge strane, Mijačić dodaje da je važno da se međunarodna zajednica posveti i uhapšenim Srbima.

"To što radi Aljbin Kurti na severu Kosova hapseći Srbe, na to međunarodna zajednica mora da obrati pažnju, kao i na sumnje koje dolaze iz različitih izvora da su ti ljudi preživeli torturu u kosovskim zatvorima, i otuda pre svega EULEKS, ali i druge međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, moraju da vide kako se postupa sa tim ljudima", rekao je.

Odgovarajući na pitanje da li je zabrana uvoza srpske robe na Kosovo vratila odnose dve strane unazad, Mijačić je ocenio ponašanje kosovske vlade kao skandalozno.

"Mi smo imali i ranije slučajeve da je kosovska vlada zabranjivala uvoz srpske robe, a to nije u skladu ni sa Briselskim sporazumom, ni sa CEFT-om, kao ni sa ovim poslednjim sporazumom. U tom pravcu se očekuje jasnija poruka međunarodne zajednice da se takvi instrumenti ne mogu koristiti u rešavanju pitanja Kosova", zaključuje Mijačić.

 

 


Komentari posetilaca