Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
19/01/2022 14:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 281 |
|

KoSSev, 19.01.2022. - Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.

Ovo je njegovo sedmo učešće na manifestaciji, a peta pobeda.

„Za mene i većinu drugara ovo je takmičenje i borba za krst, koji će nas voditi dalje u životu“, kazao je Pitulić.

Među plivačima na gazivodskom jezeru, danas su se našla i dvojica učesnika sa centralnog Kosova, odnosno iz Gračanice, Nemanja Mihajlović koji pliva već treću godinu i Marko Dimitrijević, koji za Časni krst pliva čak peti put.

„Iskreno malo zbog vere, malo zbog zdravlja, malo i zbog takmičenja. Svake godine je vreme sve toplije i toplije, ali je voda hladna. Potrudiću se da i sledeće godine učestvujem“, kazao je za naš portal, Mihajlović.

„Nije bitno ko će da pobedi, svi smo mi pobednici u nekoj situaciji. Meni je bitno da ispoštujem veru i praznik“, rekao je Dimitrijević.

Plivanje za Časni krst – običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju, i ovog 19. januara počeo je u 13 časova na jezeru Gazivode. Plivalo se 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Na obali kod gazivodske brane plivalo je više desetina učesnika, među kojima i nekoliko devojaka.

Danas je plivače blagoslovio iguman Crne Reke, otac Andrej, koji je kazao „da je potrebno da svako danas pronađe svoj krst i da se bori za njega“.

On je podsetio i na to da je poslednjih godina došlo do obnavljanja ove drevne tradicije.

Na obali kod gazivodske brane bili su prisutni pripadnici Kosovske policije, vojnici KFOR-a, kao i preko sto gledalaca uz same učesnike.

Današnji događaj plivanja za Časni krst obezbeđivala je ekipa Hitne pomoći i spasilačka ekipa, sa roniocima.

Plivalo se danas i u gnjilanskom kraju. Sa druge strane u Gračanici ove godine, zbog loše epidemiološke situacije, manifestacija plivanja je izostala.

U više mesta u Srbiji ova verska manifestacija je ove godine otkazana, usled rekordnog broja zaraženih od koronavirusa. A tamo gde se događaj ipak organizuje, u pojedinim gradovima u Srbiji traži se tzv. kovid propusnica. Tradicija plivanja za Časni krst, odnosno potapanja u vodu, održava se i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Rusiji.


Komentari posetilaca