Miletić: Reciprocitet nije merilo za manjinska prava
31/05/2013 18:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 743 |
|

Potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić ocenio je danas da je nedopustivo da, u vremenu kada su posle mnogo izgubljenih godina vlade u Prištini i Beogradu, uz podršku EU i SAD, hrabro otpočele proces normalizacije odnosa, Albanci na jugu Srbije postanu nekakav adut u rukama Prištine.
 
Generalni sekretar Samostalne liberalne stranke (SLS) je, u skupštinskoj debati o položaju Albanaca na jugu Srbije ukazao da isti takav adut ima i Beograd sa kosovskim Srbima, i da tako i jedni i drugi postaju taoci političke trgovine manjinskim pravima a ne faktor za postizanje stabilnosti na celom Balkanu.
 
- Zbog kredibiliteta ove Skupštine neću prihvatiti da merimo manjinska prava između srpske manjine na Kosovu i albanske manjine na jugu Srbije, što predlaže tačka Preporuke koja govori o reciprocitetu prava, jer takva poređenja ne poznaje civilizovan svet. Takvu logiku imaju oni koji ne razumeju procese u kojima se region trenutno nalazi i ne vide da procesi evroatlanskih integracija ne poznaju takav način razmišljanja, kazao je on.
 
Miletić je ukazao da kada govori o stanju manjinskih prava u našem regionu demokratski svet govori u kategorijama "delimičnog ili ograničenog napretka", a da se u skupštini Kosova stvara utisak da je nekoj manjini, bez obzira na koga se misli, "nešto daje" a ne da joj nešto pripada. 
 
- I danas sam od predlagača čuo, u kontekstu priče o reciprocitetu prava, da Kosovo prava Srbima nudi i daje. To je pogrešan pristup. Vlada Kosova svakako čini izuzetne napore da zaštiti prava svih zajednica i mi to poštujemo. Zato smatram da se pričom da Srbi imaju više prava na Kosovu nego što im pripada umanjuje značaj tih napora koji se posebno ogledaju u postizanju briselskih sporazuma, istakao je on, navedeno je u saopštenju SLS.
 
Miletić je izrazio uverenje da preporuke koje se nude kosovskoj skupštini na usvajanje ne rešavaju već, naprotiv, otežavaju položaj običnih građana regiona. 
 
Izvor: SLS

Komentari posetilaca